Hypoteket-bloggen
Här hittar du betraktelser från omvärlden som berör privatekonomi, ditt boende och bolån.
Här hittar du betraktelser från omvärlden som berör privatekonomi, ditt boende och bolån.
Jag kan summera Almedalsveckan (nu handlade mina seminarier mest om privatekonomi och bostadsmarknaden) i en mening: Det är tufft nu. Det var mest diskussioner och enighet kring problemen som finns och som funnits länge. Inte ens under Almedalsveckan var alltså huvudfokuset, baserat på de seminarier jag deltog och närvarade vid, att med mod diskutera förändringar och innovation. Kanske beror flatheten på att man vet att problemen löser sig. Att man helt enkelt överlämnar åt privatpersoner att lösa sin bostadssituation efter bästa förmåga.
Handlar din sommar och semester om att resa alldeles oavsett hur din privatekonomi ser ut, eller? Att köpa en resa på avbetalning – alltså "upplev nu, betala sen" - är lätt. Det i takt med att avbetalningslösningar blivit mer tillgängliga. Till viss del behöver vi nog påminnas om att innan dessa lösningar fanns handlade vår möjlighet att konsumera om att spara. Tålamod och fokus riskerar att ersättas av att konsumera först, betala sen. Den omedelbara belöningen är sannolikt mer lockande än den långsiktiga (det kan ta tid att spara). I denna blogg fokuserar jag på resor, men köp nu betala sen finns överallt. Att kunna resa är en livsstil, en bild som inte sällan förstärks i sociala medier. Det riskerar att öka pressen att hänga med, även om ekonomin inte tillåter det.
Igår presenterades förslag från regeringen som ska underlätta för förstagångsköpare. Kravet på kontantinsatsen som infördes redan 2010 påverkar alla som saknar ett tillräckligt eget stort sparande. Och för unga har kravet på kontantinsats lett till svårigheter att köpa sin första bostad. Vidare har det lett till en skiljelinje, unga med föräldrar som både kan och vill bidra till kontantinsatsen har gynnats, andra med föräldrar som varken kan eller har lust har fått klara sig helt själva. Nu ser det ljusare ut att de unga helt på egen hand kan spara ihop till det som krävs för att kunna flytta hemifrån.
Just nu är skillnaden i ränta mellan olika bindningstider inte så stor. När skillnaden minskar kan man anta att det är andra parametrar än lägst ränta som påverkar beslutet att binda eller inte.
I en helt ny undersökning, baserad på svar från 1 206 av Hypotekets bolånekunder svarar 32 procent att de ändrat sina planer och kommer att tidigarelägga sin renovering när ROT- avdraget höjs. 38 procent har inte ändrat sina renoveringsplaner och 30 procent vet inte.
Minns ni hur det var under pandemin? Direkta effekter av att ha ett livsfarligt virus i vår närhet blev uppenbara. Inga folksamlingar och i vardagen blev det munskydd, handskar och handsprit. Men också insikten att var och hur vi bor påverkar såväl vardag som kanske hälsa. I det rymliga huset med egen trädgård kunde både jobb, fritid och skola skötas. I den lilla lägenheten utan balkong var det svårare. Efterfrågan på fritidshus var rekordstor under pandemin, idag är det desto lugnare - vilket kan vara en fördel.
Idag ansvarar Dag för Hypoteket Fondförvaltning som förvaltar de fonder i vilka alla bolån förvaras, samt för att effektivisera processer i verksamheten för att maximera effektivitet och skalbarhet.
Som boendeekonom är Claudia ansiktet utåt för Hypoteket. Hon pratar gärna och ofta med media, i såväl TV som i radio och i tidningsartiklar.
Hypoteket är Sveriges nya bolånegivare. Företaget grundades redan under 2013 med mål att samla kunder i grupper för att öka konkurrensen på bolånemarknaden.
Under 2015 började utvecklingen av det som under våren 2018 lanserades under namnet Hypoteket - En självständig bolånegivare med tydlig räntesättning och en enkel och digital kundupplevelse.
Idag har Hypoteket sänkt räntan för tusentals bolånekunder, men det är bara början.