Hypoteket-bloggen

Här hittar du betraktelser från omvärlden som berör privatekonomi, ditt boende och bolån.

Boräntor
Så mycket billigare kan bolånet bli efter sommaren

Både Riksbanken och Konjunkturinstitutet ser framför sig att inflationen fortsätter att falla under 2024. Styrräntan lämnades oförändrad på 3,75 procent i juni. Riksbanken själva säger att om inflationsutsikterna står sig kan räntan sänkas ytterligare två eller tre gånger under 2024.

Claudia Wörmann11 July 2024
Boendeekonomi
Diskussioner om bostadsmarknaden under Almedalsveckan

Jag sammanfattar här lite av mina inspel under några av seminarierna på Gotland, under Almedalsveckan.

Claudia Wörmann1 July 2024
Boendeekonomi
Kontantinsatsen högre än årsinkomsten för unga - värst i Stockholm

Hypoteket har räknat på hur stor kontantinsatsen är i förhållande till årsinkomsten för en ung person i åldern 25 - 29 år som vill köpa en bostadsrätt på 55 kvadratmeter. I Stockholm skiljer det drygt 360 000 kronor mellan kontantinsats och årsinkomst för den unga kvinnan, och för den unge mannen är skillnaden drygt 335 000 kronor. I andra kommuner är kontantinsatsen lägre än årsinkomsten. En komplett lista över hur det ser ut i Sveriges största kommuner bifogas.

Claudia Wörmann20 June 2024
Privatekonomi
Ta ett aktivt beslut kring din skatteåterbäring

Stigande räntor under 2023 bidrog till att årets skatteåterbäring till privatpersoner blev ovanligt stor. Många har redan fått skatteåterbäringen in på kontot och några förväntas få den i augusti. En del har noggrant planerat vad som ska ske med de extra pengarna, andra har inte alls så mycket planerat.

Claudia Wörmann17 June 2024
Boendeekonomi
Kalkylen för en trea går ihop överallt utom i Stockholms kommun

Hypoteket har räknat på hur det ser ut för ett ungt par som vill köpa en trea i en av Sveriges största kommuner. Paret har arbete, saknar bil, har inga andra lån och är i åldern 30 till 34 år. Kalkylen håller i 19 av 20 kommuner om paret köper gemensamt. I Stockholms kommun går kalkylen inte ihop ens med två inkomster. Som ensamstående går kalkylen för en trea inte ihop i någon av kommunerna.

Claudia Wörmann13 June 2024
Nytt bolån
Köpa eller sälja bostad först- tänk på det här

Hur är det nu, är det bättre att köpa först och sälja sen eller är det tvärtom? Många ställer sig den frågan. Det finns tyvärr inget facit. Ordningen du i slutändan väljer beror sannolikt på vad du är mest bekväm med och hur marknaden ser ut lokalt.

Claudia Wörmann31 May 2024

Om Hypoteket

Hypoteket är Sveriges nya bolånegivare. Företaget grundades redan under 2013 med mål att samla kunder i grupper för att öka konkurrensen på bolånemarknaden.

Under 2015 började utvecklingen av det som under våren 2018 lanserades under namnet Hypoteket - En självständig bolånegivare med tydlig räntesättning och en enkel och digital kundupplevelse.

Idag har Hypoteket sänkt räntan för tusentals bolånekunder, men det är bara början.

Läs mer om oss
Handväska med nycklar liggandes på golvet