Hypoteket-bloggen

Här hittar du betraktelser från omvärlden som berör privatekonomi, ditt boende och bolån.

Boendeekonomi
Sparande till kontantinsatsen i Sveriges 20 största kommuner

Utgångspunkten i Hypotekets sammanställning är att en förstagångsköpare köper en etta på 30 kvadratmeter i någon av Sveriges 20 största kommuner. En hög tröskel för förstagångsköpare är kravet på kontantinsats som underlättas av att det finns sparade pengar. För en etta i Stockholms kommun är kontantinsatsen närmare 430 000 kronor. Det kräver ett sparande på 3 578 kronor per månad under de senaste 10 åren. Har man som förälder kunnat spara pengar till sitt barn under 18 års tid handlar det i stället, för en kontantinsats till en etta i Stockholm, om 1 533 kronor per månad.

Claudia Wörmann22 May 2024
Boräntor
Förstagångsköpare kan få se bostadståget gå

Efter åtta år så kom äntligen den första sänkningen av styrräntan nu den 8 maj. Ett välkommet besked för hushåll med 3 månadersränta. Riksbanken flaggar för att fler sänkningar kan komma och nu återvänder optimismen på bostadsmarknaden. Människor i färd med att fatta sitt livs största privatekonomiska beslut kan hålla sig till informationen om att räntekostnaderna i vart fall inte ser ut att öka. Det är en viktig signal och kan leda till att flera fattar beslut om att flytta.

Claudia Wörmann16 May 2024
Boendeekonomi
Svårt få ihop kalkylen för förstagångsköpare

Utgångspunkten är att det är en förstagångsköpare som vill köpa sin första bostadsrätt på 30 kvadratmeter. Hypotekets sammanställning, alla kommuner i länet, visar väldigt stora skillnader i pris. När marknaden vänder upp drar återigen förstagångsköpare det kortaste strået. I Södertälje kommun, där det är billigast att köpa en etta, är kontantinsatsen 121 873 kronor. Mycket pengar för en ung person.

Claudia Wörmann14 May 2024
Boräntor
Idag sänktes styrräntan för första gången på åtta år

Riksbanken sänker styrräntan till 3,75 procent och säger själva att ytterligare två sänkningar av styrräntan kan komma under andra halvan av 2024. En första sänkning välkomnas av hushållen som kämpar med högre kostnader. Nu kan de dra en liten lättnadens suck och förhålla sig till att räntekostnaderna i vart fall inte ökar.

Claudia Wörmann8 May 2024
Boendeekonomi
Planera i tid för hur du vill bo som äldre

En undersökning för ett par år sedan konstaterade att 32 procent i åldern 65 till 69 år aldrig ägnat sin framtida bostadssituation en tanke. Det kan absolut finnas goda skäl att inte fundera på det. Till exempel att man redan bor på ett plan, i en lågt belånad bostad som man har möjlighet och råd att bo kvar i på ålderns höst. Det kan också finnas andra skäl till att 3 av 10 personer duckar tanken på hur de vill bo som äldre.

Claudia Wörmann7 May 2024
Boendeekonomi
Checklista för att flytta hemifrån för unga och föräldrar

I ett europeiskt perspektiv flyttar svenska unga vuxna hemifrån bland de första, men jämförelsen visar inte vilken sorts bostad man flyttar till. I Kroatien flyttar unga vuxna hemifrån (i genomsnitt) vid 33,4 år. I Finland går flyttlasset vid 21,3 år och i Sverige vid 21,4 års ålder. När flytten från föräldrahemmet sker beror på var i landet man befinner sig och på ens ekonomiska förutsättningar.

Claudia Wörmann23 April 2024

Om Hypoteket

Hypoteket är Sveriges nya bolånegivare. Företaget grundades redan under 2013 med mål att samla kunder i grupper för att öka konkurrensen på bolånemarknaden.

Under 2015 började utvecklingen av det som under våren 2018 lanserades under namnet Hypoteket - En självständig bolånegivare med tydlig räntesättning och en enkel och digital kundupplevelse.

Idag har Hypoteket sänkt räntan för tusentals bolånekunder, men det är bara början.

Läs mer om oss
Handväska med nycklar liggandes på golvet