Vad är ett hypotekslån?

I Sverige finns det olika sätt att skapa sig ett hem. Antingen så hyr man ett hus eller en lägenhet - då behöver man inget hypotekslån utan betalar endast en månadshyra för att få bo i bostaden. I Sverige har vi dock en tradition av att vilja äga sitt boende. Ca. 65% av alla bostäder ägs av de som bor i dem. Om man vill äga sitt boende finns det två huvudsakliga bostadstyper man kan äga, genom fastighet eller bostadsrätt.

Vad är en fastighet?

En fastighet är en ägodel som "sitter fast i marken", därav namnet. De vanligaste fastigheterna som privatpersoner äger brukar kallas villor eller småhus. Även fritidshus kan vara fastigheter. När man äger en fastighet så äger man också marken som den står på.

Beviset på att det är du som äger din fastighet står i det som kallas lagfart (förr i tiden ett papper, nu i ett register hos Lantmäteriet). Vid ett köp så ska lagfarten uppdateras så att du blir ägare av fastigheten - men var inte orolig, det hjälper vi dig med.

Vad är en bostadsrätt?

En bostadsrätt är egentligen ingen fysisk ägodel. En bostadsrätt är just "rätten att bo i en bostad" - det är den du köper när du köper en bostadsrätt. Vad du mer exakt äger är en liten andel i en bostadsrättsförening (nästan som aktier i ett företag) som i sin tur äger själva huset (fastigheten). Föreningen ger sedan alla sina delägare/medlemmar rätt att bo i de olika lägenheterna i huset.

Beviset på att du äger rätten att bo i din lägenhet, är att du är registrerad i Bostadsrättsföreningens lägenhetsregister (detta har styrelsen i din förening i säkert förvar).

Vad är ett hypotekslån?

Oftast har man inte råd att köpa en fastighet eller en bostadsrätt för pengar man har sparat. Då kan man låna de resterande pengarna som behövs - detta är ett hypotekslån, ett så kallat bottenlån med säkerhet, pant, i bostaden. Ordet hypotek kommer från grekiskan och betyder just pant. I dag är det ett fåtal aktörer som erbjuder hypotekslån och de flesta är banker.

De vanligaste situationerna att behöva ett hypotekslån är när du ska köpa ett nytt boende och behöver lånet för att betala säljaren på tillträdesdagen, eller när du redan äger ett hus som du vill belåna och bygga ut. Då kan du belåna huset mer och använda pengarna till att t.ex. bygga en altan eller renovera köket. Du kan också alltid flytta ditt hypotekslån från en långivare till en annan. Då kan man alltså säga att du tar ett nytt hypotekslån hos den nya långivaren och använder de pengarna till att betala tillbaka hypotekslånet hos den gamla långivaren.

Hos oss på Hypoteket kan du antingen ta ett hypotekslån när du ska köpa en ny bostad, bygga ut eller flytta ett hypotekslån du har hos en av bankerna idag.

Vad är ränta för något?

Betalningen för att du får låna pengar till din bostad tas ut genom en ränta på ditt lån - en procentandel av beloppet du lånat som vi fakturerar dig månatligen under tiden du har lånet hos Hypoteket.

Den ränta du får betala för ett lån till en bostad är i regel lägre än om du skulle låna pengar för att handla saker. Anledningen till detta är att bolånegivaren tar ut pant i din bostad som säkerhet för bolånet (läs mer om pant i nästa stycke).

På Hypoteket erbjuder vi precis som hos bankerna olika räntebindningstider, från 3 månader (kallas ofta för rörlig ränta) till 5 år. Bindningstiden är helt enkelt hur länge räntan hålls konstant innan den justeras (utifrån t.ex. hur andra räntor har rört sig sen sist).

Vad innebär det att en bostad pantsätts?

När du tar ett lån så pantsätter du din bostad - detta innebär att du skriver under på att om du inte skulle kunna betala för ditt lån så får långivaren kräva att du säljer din bostad för att betala tillbaka lånet. Det ger helt enkelt en större säkerhet för långivaren att denne ska få tillbaka sina pengar.

När det kommer till fastigheter så tar man ut så kallade pantbrev, som man ger till långivaren. Detta sköts nu för tiden i ett digitalt pantbrevsregister som Lantmäteriet sköter. Att ta ut nya pantbrev hjälper vi dig med om du vill ta ett lån hos oss. Om du ska låna till en bostadsrätt så pantsätter du istället rätten att bo i lägenheten. Detta görs genom att bostadsrättsföreningen meddelas om att vi har lånat pengar till dig och därför har pant i lägenheten. Varje förening har ett register över detta.

Vad är amortering?

Att amortera innebär helt enkelt att du betalar tillbaka på ditt lån lite varje månad. Detta gör att ditt lån minskar och därför också din räntekostnad kommande månader. Man kan alltså se amortering som ett slags sparande, i din bostad. Det gör dig mindre blottad om t.ex. räntorna skulle stiga i framtiden eftersom du då kommer ha ett mindre lån.