Vad är ett hypotekslån?
Ungefär två tredjedelar av alla bostäder i Sverige ägs av den person eller den familj som bor i bostaden. Den resterande tredjedelen ägs av någon annan och hyrs ut som hyresrätt. En stor majoritet av alla personer och familjer som äger sina bostäder har tagit ett bolån (vilket också kallas hypotekslån) för att kunna köpa bostaden. Bostäder kan delas in två huvudsakliga grupper: Fastigheter och bostadsrätter.
Vad är en fastighet?
Ordet fastighet används när man talar om hus, t.ex. villor, radhus eller fritidshus, men en fastighet är också en avgränsad del av marken. När man säger att man köper en fastighet menar man oftast att man köper både ett hus och en avgränsad bit mark som huset står på.
Beviset på att det är du som äger din fastighet kallas för lagfart. Förr i tiden var lagfarten ett papper, nu för tiden finns alla lagfarter i ett elektroniskt register hos Lantmäteriet. Vid ett köp ska lagfarten ändras så att du blir ägare av fastigheten, men var inte orolig, det hjälper vi dig med.
Vad är en bostadsrätt?
En bostadsrätt är egentligen ingen sak eller fysisk ägodel. En bostadsrätt är just "rätten att bo i en viss bostad" - det är den rätten du köper när du köper en bostadsrätt. Dessutom blir du medlem och äger en andel i en bostadsrättsförening (ungefär som aktier i ett företag). Bostadsrättsföreningen äger i sin tur själva huset.
Beviset på att du äger en bostadsrätt, dvs. rätten att bo i just din lägenhet, är att du är registrerad i bostadsrättsföreningens lägenhetsregister. Styrelsen eller bostadsrättsföreningens förvaltare har hand om lägenhetsregistret.
Vad är ett hypotekslån?
Oftast har man inte råd att köpa en fastighet eller en bostadsrätt för endast pengar som man har sparat. Då kan man låna de resterande pengarna som behövs. Detta är ett hypotekslån, också kallat bolån, som har bostaden som pantsäkerhet. Ordet hypotek kommer från grekiskan och betyder just pant. I dag är det ett fåtal aktörer som erbjuder hypotekslån och de flesta är banker.
Den vanligaste situationen då ett hypotekslån behövs är när du ska köpa en ny bostad och behöver lånet för att betala säljaren på tillträdesdagen. En annan vanlig situation är när du redan äger en bostad som du vill belåna för att t.ex. bygga ut eller renovera. Du kan också flytta ett befintligt hypotekslån från en långivare till en annan. Då kan man säga att du tar ett nytt hypotekslån hos den nya långivaren och använder pengarna för att betala tillbaka hypotekslånet hos den gamla långivaren.
Hos oss på Hypoteket kan du antingen ta ett hypotekslån när du ska köpa en ny bostad, bygga ut eller flytta ett hypotekslån som du har hos en av bankerna idag.
Vad är ränta för något?
Ränta är den kostnad som du betalar för att du får låna pengar. Räntan räknas som en andel av beloppet som du har lånat. Vi fakturerar dig räntan varje månad under tiden som du har ditt lån hos Hypoteket.
Den ränta som du får betala för ett lån till en bostad är i regel mycket lägre än räntan du får betala om du t.ex. lånar pengar för att handla saker. Det beror på att den som lånar ut till din bostad tar pant i din bostad som säkerhet för lånet. Läs mer om pant i nästa stycke.
På Hypoteket erbjuder vi olika räntebindningstider, från 3 månader (kallas ofta för rörlig ränta) till 5 år. Bindningstiden är helt enkelt hur länge räntan ligger fast innan den justeras nästa gång.
Vad innebär pant och att en bostad pantsätts?
När du tar ett bolån pantsätter du din bostad. Det innebär att du skriver under på att om du inte skulle kunna betala för ditt bolån får långivaren kräva att du säljer din bostad för att betala tillbaka lånet. Det ger en större säkerhet för långivaren att den kan få tillbaka pengarna som lånas ut. Det gör att långivaren kan sätta en lägre ränta.
När det gäller fastigheter tar man ut så kallade pantbrev som man ger till långivaren. Detta hanteras i ett digitalt pantbrevsregister hos Lantmäteriet. Att ta ut nya pantbrev hjälper vi dig med om du vill ta ett lån hos oss. Om du ska låna till en bostadsrätt pantsätter du istället rätten att bo i lägenheten. Det görs genom att bostadsrättsföreningen får information om att vi har lånat pengar till dig och att bostadsrätten pantsätts. Varje förening har ett register över detta.
Vad är amortering?
Att amortera innebär helt enkelt att du betalar tillbaka en del av ditt lån. Vanligtvis amorterar du lite grann varje månad, samtidigt som du betalar din ränta. Det gör att ditt lån minskar och därför minskar också din räntekostnad under kommande månader. Man kan därför se amortering som ett slags sparande i din bostad. Det gör dig mindre utsatt om t.ex. räntorna skulle stiga i framtiden eftersom du då kommer ha ett mindre lån.
Faktablad om bolån
Här kan du hitta mer information om hur bolån fungerar hos oss på Hypoteket.
Ett tryggt lån på dina villkor
Ansök enkelt med BankID, vi hjälper dig längs vägen. Inga långa bankmöten, inga lönlösa ränteförhandlingar – hos oss får alla samma låga ränta.