Vilka är vi?

Hypoteket – en helt ny bolåneupplevelse

Hypoteket har sedan mars 2018 hjälpt tusentals svenska hushåll att sänka sina boendekostnader genom ett enkelt och smidigt bolån med låg ränta. Hos oss behöver du aldrig förhandla din bolåneränta - du ser den direkt på skärmen och kan enkelt ansöka med Bank-ID.

Hypoteket är ett bostadskreditinstitut

Hypoteket är ett av de första bostadskreditinstituten i Sverige med tillstånd enligt lagen om verksamhet med bostadskrediter.

Lagen inrättades 2017 efter ett EU-direktiv för att öka konkurrensen på bolånemarknaden. Vi lyder under samma regler som bankerna när det gäller t.ex. konsumentskydd och sekretess. Den största skillnaden mot bankerna är att vi endast arbetar med belåning av bostäder, vi har t.ex. inte några sparkonton eller kreditkort.

Aldrig mer en ränteförhandling

På Hypoteket strävar vi efter att erbjuda så transparent och attraktiv räntesättning som möjligt. Du kommer aldrig behöva förhandla din ränta hos oss, och inte heller kommer den baseras på om du köper några andra produkter. Du får alltid samma ränta som både gamla och nya kunder i din räntegrupp. Vi sätter räntan utifrån storleken på ditt bolån och hur detta förhåller sig till värdet på din bostad.

Vi kan hålla låga räntor eftersom vi inte har samma kostnader som en storbank – vi har inget kontorsnät eller gamla IT-system att ta hänsyn till, utan vi startade med ett vitt papper och tog fram ett enkelt och smidigt lån för bostäder, så som vi själva ville att det skulle fungera. Vår personal finns redo att hjälpa dig som kund via telefon eller chatt varje vardag kl 08-18. Personalen är utbildad och licensierad inom bolånegivning. Vår process är helt digital – du behöver inte skriva på några papper utan du ansöker och skriver under lånet med BankID. Det är både smidigt och säkert.

Hypotekets lån finansieras av pensionsfonder och försäkringsbolag

Pengarna som Hypoteket lånar ut kommer från nordiska pensionsfonder och försäkringsbolag.

Det är pensionskapital och försäkringspremier som ska växa och betalas ut i framtiden, t.ex. som pensionsutbetalningar. Traditionellt sett brukar dessa institutioner låna ut pengarna till banker som använder dem för att finansiera sin utlåning. Nu har Hypoteket fått förtroendet att använda samma pengar för att finansiera sin utlåning.

För pensionsfonderna och försäkringsbolagen finns det flera fördelar – den främsta är att de får högre avkastning jämfört med när pengarna lånas ut till bankerna. För varje krona en låntagare betalar i ränta till Hypoteket kan man säga att cirka 70 öre går tillbaka till pensionsfonderna – och i förlängningen tillbaka till pensionsspararna. Hos en storbank så är förhållandet det omvända, för varje betald krona i ränta går cirka 25 öre tillbaka till pensionsfonderna och resten går till banken.

Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus

Hypoteket skapades av och för bolånekunder

2013 startade Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus embryot till det som idag är Hypoteket. Då hette företaget Bolånegruppen och affärsidén var att samla stora grupper av hushåll för att gemensamt förhandla med bankerna om att sänka räntorna.

Det började med familj och vänner men redan första året hade över ett tusen bolånekunder slutit upp bakom Bolånegruppen för att sätta press på bankerna att sänka räntorna. Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist började förhandla med bankerna, från de små sparbankskontoren i Skåne till storbankernas marmorhallar i Stockholm, men svaret blev oftast det samma – att banken inte var intresserad av att ta kunder från konkurrenterna genom att sänka räntan.

Vintern 2015 började Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus istället undersöka möjligheten att själva ge ut lån. Många i branschen skrattade åt idén – ”så ni vill starta en bank?”. Svaret var dock enkelt: "Nej, vi vill skapa ett enkelt lån som du aldrig behöver förhandla räntan på, som du kan sköta digitalt och som aldrig ger några tråkiga överraskningar.” Dag och Carl Johan startade därefter Hypoteket tillsammans med den enda investeraren som trodde på deras vision – Schibsted. I samma veva anställdes de två första utvecklarna som byggde embryot till det som idag är Hypotekets digitala låneplattform. Två år senare, i början av 2018, lanserades Hypoteket som Sveriges första bolånegivare helt fristående från bankerna.

Hypoteket var och är fortfarande idag den enda bolånegivaren som kan erbjuda en helt digital bolåneprocess där kunden kan ansöka och skriva under lånet med BankID.

Ett litet team med kunniga experter

Hypoteket består idag av ett litet sammansvetsat team som arbetar hårt för att få Sveriges nöjdaste bolånekunder. Vi tror på att bygga ett diversifierat team i allt från kultur till arbetslivserfarenhet och vi anställer både erfaren personal från de traditionella bankerna och nyexaminerade talanger som vi lär upp. Tillsammans har vi över 60 års erfarenhet av bolåneutgivning.

Våra bolånespecialister är Swedsec-licensierade vilket betyder att de har genomgått ett licensieringstest hos en oberoende aktör för att säkerställa att de lever upp till de kunskapskrav som ställs av Finansinspektionen.

En del av något större

Schibsted investerade i Hypoteket redan 2016 när affärsidén fortfarande var i sin linda. Idag är mediekoncernen den största ägaren i bolaget med en stark fokus på långsiktig tillväxt.

Schibsted är Nordens största mediehus som under senare år börjat fokusera mer och mer på investeringar i privatekonomiska tjänster. Andra bolag som ägs av Schibsted är t.ex. Compricer, Lendo, Blocket, Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Schibsteds ägande ger Hypoteket en finansiell trygghet och en långsiktig ägarstruktur vilket behövs på bolånemarknaden.