Om Eriks slocknade trädgårdsintresse och Hannas kalla pool

Den som är sugen på att läsa om siffror och statistik kan sluta läsa nu. Den här bloggen ägnar jag åt något som jag funderat på en tid. Nämligen hur det var under pandemin och hur det blev sedan.

Boendeekonomi
Trädgården som verkade så lovande (och som Erik hade mer tid för) under pandemin känns nu som ett ok fullt av måsten och ogräs.
Porträttbild av Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket

Claudia Wörmann,  Boendeekonom

Pandemin slog till 

2019 uppmärksammar WHO en rapport om ett lokalt utbrott av lunginflammation i staden Wuhan i Kina. Ett år senare meddelar WHO att covid-19 är en pandemi och att sjukdomen finns i 114 länder och omfattar cirka 120 000 insjuknade. Varje dag ny information och nya siffror. 

Ny vardag 

Restriktioner kom som påverkade vårt rörelsemönster. Inga resor utomlands, inga stora folksamlingar och jobb hemma för den som kan. Du kanske minns att du träffade människor (eller har egen erfarenhet av) som utmanades i vardagslivet. Det vi vant oss vid som normalt stod helt på ända. För paret som vant sig vid att resa utomlands blev det en stor omställning när de fick uppleva innebörden av hemester. Och jag träffade Erik som helt plötsligt, verkligen både plötsligt och från noll, blev oerhört intresserad av trädgårdsarbete. Ett hus med tillhörande stor trädgård inhandlades efter en hetsig budgivning. Med växthus! Och så fick han och hans partner ett särdeles stort intresse av att ha extra svårskötta krukväxter hemma. Svårskötta och exotiska. Den ganska opraktiska Hanna köpte hus med pool och stor trädgård. Och många fler infriade drömmen om ett fritidshus under pandemin. En bekant sa: Här ska jag vara varje sommar. Det blir billigare än att hyra. Nu kan jag inte åka utomlands längre så det fick bli så här.  Det fixades i trädgårdar som aldrig förr, med planteringar och små byggen (av både pool och nya uteplatser). Var det inte så att pooltillverkare hade en enorm efterfrågan på sina varor och tjänster också, till och med kötid till både leverans och installation? Och bygg- och trädgårdshandeln slog rekord.  

Hetsig marknad för bostäder med privat sfär

Vår begränsade möjlighet att röra oss utanför den privata sfären bidrog till att hus med trädgård och lägenheter med terrass, uteplats och balkong blev extra eftertraktade. De som hade råd ville också ha en tillräckligt stor bostad för att kunna inhysa ett kontorsutrymme för nu skulle vi arbeta hemifrån. Så var det då. Och en närmast febrig fritidshusmarknad tog fart. 

Efter pandemin 

Restriktionerna lättade så småningom, vi kunde skönja konturerna av ett liv som vi mindes att det var innan pandemin. Den stora vinsten var förstås att covid-19 skördade färre dödsoffer och sjuka.  Resorna till och från jobbet och semester utomlands, för en del,  kom igång igen. Till en början var det en extra stor efterfrågan på utlandsresorna då det fanns ett uppdämt behov. Sen började bolåneräntan stiga och inflationen gröpte större hål i hushållskassan. Minns ni de otroligt höga elkostnaderna som var? Och att det kom ett statligt bidrag, i två omgångar, för att hjälpa människor med elräkningen. 

De låga räntorna , den låga inflationen och restriktionerna gjorde det lätt att efterfråga det där extra rummet, den där stora balkongen, poolen och fritidshuset. Jag kan inte kvantifiera och det finns ingen statistik, trots det tar jag mig friheten att anta att det finns en hel del hushåll som omvärderat  bostadsköpet de gjorde under pandemin. Det var också en annorlunda period som man kan sätta en klammer runt. Nu lever vi fritt igen, kan åka både utomlands och till kontoret. Och vi kan träffas många personer samtidigt. En annan förändring som skett är ju att då hade vi låga räntor och låg inflation. Sen dess har både inflation och bolåneräntor stigit, även om de nu är på väg nedåt. 

Hanna tycker att poolen blir för dyr att värma upp, trädgården som verkade så lovande (och som Erik hade mer tid för) under pandemin känns nu som ett ok fullt av måsten och ogräs. Det där extra rummet var jättebra som hemmakontor,  nu används det mer sparsamt, kanske som förråd.  Och många är nog de som undrar vad det ska bli av det under pandemin införskaffade torpet, nu när resan till Spanien återigen verkar bli av. 

Claudia Wörmann