En urskog från helekopterperspektiv

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något

Finansiera din gröna renovering med bolånet hos Hypoteket

 • Utöka ditt bolån hos oss för att finansiera din energiförbättrande renovering
 • Få 0.10% ränterabatt på det Gröna tilläggslånet
 • För dig som har ett bolån hos oss idag — Ansök enkelt via Mina Sidor

Vad krävs för att du ska kunna ta det Gröna tilläggslånet?

 1. Till en grön renovering

  Det Gröna tilläggslånet får tas i syfte att finansiera en renovering av ditt hus för att förbättra energieffektiviteten.

 2. Bolånet hos Hypoteket

  Du behöver ha själva grundlånet på fastigheten hos Hypoteket. Är din fastighet obelånad och du vill ta ett Grönt tilläggslån — ring oss så hjälper vi dig.

 3. Lånet avser en fastighet

  I dagsläget kan du endast ta det Gröna tilläggslånet för att göra renoveringar i fastigheter, dvs. villor eller semesterhus.

 4. Utrymme i belåningsgraden

  Vi lånar ut upp till 75% av bostadens värde, inklusive Det Gröna tilläggslånet. Vi hjälper dig att bedöma om du har utrymme att utöka ditt lån när du ansöker.

Är du inte kund hos Hypoteket idag? Börja med att flytta ditt bolån

För att ta del av ett Grönt tilläggslån hos oss behöver du ha själva bolånet på fastigheten hos oss. Börja därför din resa mot en grönare bostad med att ansöka om att flytta ditt befintliga bolån till Hypoteket om du inte redan gjort det. Det tar bara ett par minuter att ansöka och vi ringer upp dig inom kort — då kan vi också berätta mer om det Gröna tilläggslånet.

Vad är en energiförbättrande renovering?

Det finns flera sätt på vilka man kan förbättra sin bostads energieffektivitet. Ett sätt är att förbättra isolering i huset för att minska spill av värme. Detta kan ofta även göras genom installation av nya moderna fönster. På andra änden kan man installera av en ny modern värmepump för att säkerställa att man generar värme till huset på ett så effektiv sätt som möjligt. Det är även populärt att installera t.ex. solceller som gör det möjligt att generera mer av den elen man själv förbrukar. Om du är osäker på om din tänkte renovering klassas som energiförbättrande kan du alltid höra av dig till våra bolånespecialister på chat eller telefon.

Under tiden gör vi vad vi kan på Hypoteket

Utöver att försöka uppmuntra till ett hållbart boende gör vi detsamma på vårt håll. Detta innefattar ett aktivt arbete mot att bli Sveriges mest hållbara bolånegivare. Bland annat så låter vi varje år företaget ClimateGo göra en klimatrapport över vår verksamhet där vi mäter vårt klimatavtryck. Vi jobbar sedan hårt för att minska detta från år till år, samtidigt som vi varje år kompenserar för det avtryck vi inte lyckas effektivisera bort.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här

Läs artiklar om gröna tilläggslån

Sparande
Skatteåterbäringen kan bli startskottet för ditt sparande

Skatteåterbäringen förväntas bli rekordstor i år. Personer som deklarerat senast den 3 april och som inte gjort några ändringar i sin deklaration kan få sin skatteåterbäring redan 9 - 12 april. Skatteåterbäringen kan ge en rivstart till ditt sparande. Och fler ekonomiska lättnader kan komma. Riksbanken har i sin prognos indikerat en första sänkning av styrräntan i maj eller juni. Priset på bland annat drivmedel och el har blivit billigare. För vissa hushåll kan det snart finnas mer utrymme att öka eller komma igång med sparandet. Hur mycket man kan spara och till vad varierar med ålder. Hypotekets sparekonom listar de bästa tipsen för sparande i olika åldrar.

Claudia Wörmann5 April 2024
Privatekonomi
Se upp för fallgroparna när du köper fritidshus

Ack du ljuva fritidshussäsong! Jo, den är här nu även om den på sina håll göms bakom både snö och köldgrader. I Sverige har vi en rik variation av sommarnöjen. Nu pratar jag i blogginlägget om traditionella fritidshus, exklusive fjällstugor. Det finns det dragiga lilla torpet i skogsdungen, den vitmålade skånelängan och den topputrustade lilla stugan precis vid vattnet.

Claudia Wörmann4 April 2024
Boräntor
Ta inte ut kommande räntesänkningar i förskott

Dagens räntebesked om att låta styrräntan vara kvar på 4 procent var väntat. Riksbanken konstaterar att inflationen är på väg att stabiliseras vid 2 procent men inflationstrycket är fortfarande något förhöjt. Oförändrad styrränta och, om inget negativt händer med inflationen, kan en första sänkning komma först i maj eller juni, säger Riksbankens egen prognos.

Claudia Wörmann27 March 2024
Läs fler inlägg i vår blogg

Vanliga frågor om Gröna tilläggslån

Vad är ett Grönt tilläggslån?

Ett Grönt tilläggslån är en utökning av bolånet på din fastighet som du tar för att genomföra en energiförbättrande åtgärd på din bostad, t.ex. installation av solceller eller en mer effektiv värmepump.

Hur tar jag ett Grönt tilläggslån?

Om du har ett bolån hos oss idag kan du enkelt göra en tilläggsansökan via Mina Sidor. Om du ska flytta ditt bolån till oss och samtidigt vill ta ett Grönt tilläggslån så uppger du detta när vi ringer upp dig efter att du skickat in din ansökan.

Kan jag ta ett Grönt tilläggslån till en lägenhet?

I dagsläget erbjuder vi endast det Gröna tilläggslånet till fastighetsägare som genom renoveringar och nya installationer kan förbättra fastighetens energiförbrukning.

Hur länge har jag rabatt på mitt Gröna tilläggslån?

Du får behålla rabatten på ditt Gröna tilläggslån så länge du har kvar ditt bolån hos oss på Hypoteket. När din bolåneränta binds om (t.ex. var tredje månad om du har ett rörligt lån) så appliceras automatiskt miljörabatten på den nya räntan.

Hur vet jag om min renovering förbättrar energieffektiviteten?

I regel förbättras husets energieffektivitet genom att man antingen installerar mer effektiva värmekällor (t.ex. värmepump) eller genom att man isolerar huset så att det håller värme bättre. Det kan även vara nya effektiva elkällor, såsom solceller.

Vad behöver jag visa upp för att få rabatten?

När du ansöker om ett Grönt tilläggslån behöver du uppvisa ett underlag på vad lånet skall användas till. Detta kan vara en offert från en installatör eller en beställningsbekräftelse på material. Det kan också vara en budget över renoveringsprojektet.

Fler frågor om Gröna tilläggslån

Ansök om bolån

Ansök enkelt med BankID, vi hjälper dig längs vägen. Inga långa bankmöten, inga lönlösa ränteförhandlingar – hos oss får alla samma låga ränta.

Två personer som packar tittar ner i en flyttkartong