Tips till dig som vill köpa fritidshus på hösten

Har du funderat på att köpa fritidshus kan det vara en bra idé att göra det på hösten. Eftersom färre personer är ute och letar aktivt kan det minska konkurrensen från andra köpare. Det kan också vara så att en del säljare är mer öppna för förhandling, om försäljningen dragit ut på tiden.

Privatekonomi

 

En del säljare  av fritidshus vill ha en sista stugsommar och väljer därför att lägga ut sitt hus till salu på hösten. En fördel med att titta på fritidshus efter den traditionella säsongen är att du kan se huset och omgivningarna med andra ögon. Till skillnad från när solen skiner och allt blommar kan du nu uppleva huset och omgivningen i en annan, kanske mer rättvis,  dager. Lite som att fritidshuset klätt av sig sommarskruden.  

Nu i oktober fanns det drygt 3000 fritidshus till salu i Sverige, inklusive  fritidshus som säljs som andelsbostäder. Snittpriset för ett fritidshus i Sverige som helhet låg i september på 2 180 000 kronor. I Stockholms län, Gotlands och i Hallands län var fritidshusen allra dyrast. 3,5 miljoner, 3,3 miljoner och 2,9 miljoner. I Örebro, Norrbotten och Kronobergs län var fritidshusen billigast, med snittpriser på cirka 1,2 miljoner. 

Här kan du läsa mer om medelpriser och prisutveckling på fritidshusmarknaden, sorterat på län. 

Här kommer några tips på vad som kan vara bra att tänka på: 

  1. Att köpa fritidshus på hösten kan löna sig. Då har det största intresset och därmed konkurrensen lagt sig. De säljare som har fritidshuset ute till salu på hösten kan vara angelägna om att få till en snabb affär. 
  2. Var noga med din kalkyl. Håll dig till lånelöftet! Räkna på alla kringkostnader, sophämtning, vatten, el, sotning och eventuella renoveringskostnader.  
  3. Något för den händige? Ja så står det ibland och prislappen kan kännas lockande. Var mer självkritisk än drömmande. Är du inte händig och intresserad av renovering nu blir du det inte heller av ett fritidshus med renoveringsbehov. Tänk på att du ska du ha ett byggprojekt igång på distans om du inte är på plats. Det kan se lekande lätt ut i alla renoveringsprogram på TV. Men det som inte syns är att bakom programledaren finns ett helt team av proffs.Tänk noga igenom hur mycket du är villig att renovera redan innan du går på visning. 
  4. Utedass eller moderniserat? Det finns fritidshus med utedass och det finns topprenoverade hus med permanentstandard. Förutom att det är en smaksak är det också en fråga om prislapp. Huset som inte är vinterbonat innebär en kortare säsong. Ett ställe som möjliggör vistelse året runt leder till att ni kan vara där oftare. Utslaget på dagar per år ni kan vistas i er stuga kan det faktiskt löna sig att, om ekonomin tillåter, köpa ett dyrare hus med bättre standard eftersom det möjliggör en längre säsong.
  5. Köper ni fritidshus i en populär semesterort är det bra att ha en plan för hur ni ska hantera vänner, släkt och bekanta som vill komma på besök. Det kan bli en ständig ström av aldrig sinande besökare. Bestäm hur ni vill ha det och sätt era ramar. 
  6. Köpa med inventarier? Nu ska ett helt nytt ställe inredas. Det är inte bara en fråga om att det kan kosta pengar. Kanske ligger stugan så till att det blir ett stort projekt att transportera möbler. Det kan underlätta för er som köpare att ha en dialog med säljarna, via mäklaren, om att överta en del inventarier. Säljarna kan också tycka att det är en smidig lösning. 

Här kan du själv se vilka fritidshus som är till salu just nu. 

Varmt lycka till! 

Claudia Wörmann