Sportlov för tunnare plånbok

Nu börjar sportlovsveckorna i Sverige. Det kan vara en alldeles underbar och välkommen ledighet för vissa familjer och för andra är det mer stressande. Någon gång mellan vecka sju och tio infaller sportlovet för skolbarn i Sverige. För ensamstående och i familjer med redan ansträngd ekonomi kan sportlovet leda till mer stress än underbar ledighet.

Privatekonomi
Strunta i hur andra gör, utgå från din egen situation och skippa det dåliga samvetet!
Porträttbild av Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket

Claudia Wörmann,  Boendeekonom

Så här i början av 2024 känns effekterna av att hela 2023 var ekonomiskt prövande år, fortfarande av. Det finns ljusglimtar under 2024, trots det tär högre kostnader i vardagen fortsatt på hushållsekonomin. Många har precis återhämtat sig ekonomiskt efter en ovanligt dyr jul- och nyårshelg och så står februari och sportlovet för dörren som också kan kosta mer än vanligt. 

Ett lov som från början var till för barnen, eller egentligen först handlade om att dra ned på uppvärmningskostnaderna i landets skolor, har liksom förskjutits till att handla om hela familjens ledighet. Ibland kan man få intrycket att sportlovet ska innefatta en resa. Till alperna, till svenska fjällen eller till värmen. Det kan vara bra att påminnas om vad lovet var till för när det instiftades på 40- talet.  

Sportlov var först kokslov på grund av de höga uppvärmningskostnaderna 

Kokslovet som sedan blev sportlovet infördes av bränslekommissionen på 1940 - talet. Skolorna värmdes med kol eller koks. För att spara på kostnaderna för koks- och kol stängdes skolorna en vecka. Det anordnades en massa olika aktiviteter fokuserade på friluftsliv och vintersport för de lediga skolbarnen. Kokslovet blev på så vis sportlovet. 

Anpassa efter din ekonomi

Ett sportlov kan bli precis hur dyrt som helst. Och precis hur billigt som helst också. Alla resor och biljetter stiger i pris under lovet.  Och det finns möjlighet att uppleva nu och betala sen  vilket kan kännas lockande. Men det kan bli en dyr historia. 

-  Det är fullt möjligt att resa iväg för pengar man inte har. Att ta en resa på avbetalning är en dålig idé av flera skäl. Avbetalningen belastar din ekonomi och det kan kännas extra jobbigt att betala för något som man redan upplevt. Har du inte råd att åka iväg i år så är du inte ensam. Satsa på att komma igång med ett sparande för att finansiera nästa års resa istället, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket. 

Alla andra kan ju, eller? 

Känns det lockande att åka iväg, trots att du inte har ekonomi för det, stålsätt dig och bestäm dig för att resa när du har råd istället.  Har du möjlighet kan du redan nu börja att spara till nästa års sportlovsresa. 

-  Ibland kan man få intrycket av att alla andra kan resa. speciellt om man inte kan göra det själv. Så är det inte alls. Däremot, tror jag, att sociala medier bidragit till en skev bild. Alla som väljer att stanna hemma utsätts för bilder på snöklädda alptoppar och turkost hav, via uppdateringar på nätet och drabbas kanske av dåligt samvete vilket är olyckligt, säger Claudia Wörmann 

Sportlovstips för liten budget

Bena ut vad sportlovet handlar om för dig och din familj. Ibland räcker det med att få lite extra ledig tid tillsammans med familjen. Äldre barn kan bli lyckliga av att få sovmorgon. Att slippa stressen och bryta invanda vardagsrutiner är också positiva aspekter av ett sportlov hemmavid. 

Prata öppet om ekonomin med era barn när de är tillräckligt stora. Jag vet föräldrar som trott att barnen varit besvikna över att det inte blev någon sportlovsresa. Men, efter att de pratat om det, insett att barnen värdesätter ledig tid hemma och inte alls deppar ihop. 

Räcker pengarna till en långhelg någonstans? Kanske kan ni passa på att hälsa på släkt och vänner någon annanstans? Kan far- eller morföräldrar komma och hälsa på alternativt att barnen åker till dem? Alla föräldrar har varken råd eller möjlighet att ta semester under lovet. 

Kolla kommunens hemsida efter sportlovsaktiviteter. De flesta kommuner har sportlovsaktiviteter för barn. Det kan handla om att prova på olika sporter, gå en tipspromenad eller pyssla med något. 

Sätt guldkant på tillvaron hemma. Finns det fik i närheten som ni inte besökt, eller en skog ni inte utforskat? Passa på att upptäcka nya miljöer i ert närområde.

Strunta i hur andra gör, utgå från din egen situation och skippa det dåliga samvetet! 


Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket

Sportlov i olika regioner

Först ut, vecka 7, är Göteborg och Jönköpingsområdet. Vecka 8 är det Blekinge, Halland, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Södermanland, Uppsala, Örebro och Östergötlands tur. Vecka 9 är det dags för sportlov  i Dalarna, Gnesta, Gotland, Stockholm, Södra Hälsingland, Värmland, Västmanland och Älvkarleby. Vecka 10 är det dags för elever i Idre, Norra Hälsingland, Norrbotten, Jokkmokk, Jämtland, Västerbotten, Västernorrland att ha sportlov.