Skilsmässostatistiken toppar i oktober

Skilsmässostatistiken toppar i oktober

Trots att Sverige har flest ensamhushåll i världen är trösklarna höga för att kunna byta bostad efter en skilsmässa. I Stockholms kommun krävs cirka 81 000 i månadslön för att ha råd att köpa en trea. I Göteborg krävs det cirka 51 00 och i Malmö kommun behövs en inkomst på cirka 44 000 kronor.

Boendeekonomi
Skilsmässostatistiken toppar i oktober

Under 2022 genomfördes 21 531 skilsmässor i Sverige. Vanligast är att skilja sig någon gång när man är i åldern 40 till 44 år. Antalet personer som går skilda vägar i ett samboförhållande kan vi bara spekulera i eftersom det saknas statistik. De flesta skilsmässorna (ej separationer från samboförhållanden) sker i oktober.

Sommareffekt med fördröjning

En möjlig förklaring till att flest skilsmässor sker i oktober kan vara att det är en viss fördröjning från sommarledigheten. Kanske fungerar vardagslivet okej, men sommaren och den gemensamma ledigheten leder fram till beslutet att separera.

Svårt att få ihop kalkylen

Undersökning efter undersökning visar att det är svårt att få ihop kalkylen för en ny bostad efter en skilsmässa. Även om man kan betala hela kontantinsatsen för en trea och om man utgår från en medelinkomst så är dörren stängd till en ny bostad i någon av Sveriges 25 största kommuner, för både män och kvinnor.

Lönenivåer som krävs för en trea i Stockholm, Malmö och Göteborg

Via Svensk Mäklarstatistik kan bostadsrättspriserna sorteras efter storlek. Hypoteket har utgått från medelpriset per kvadratmeter för en trea i landets tre största städer. Och räknat med att trean är 75 kvadratmeter. Vidare utgår beräkningen från att personen som söker lån har hela kontantinsatsen på 15 procent. Personen har inga andra lån och saknar bil. Är varannan vecka förälder till två minderåriga barn. Avgiften för trean är beräknad till 3 500 kronor per månad i vårt exempel.

Uträkning en trea på 75 kvadratmeter

 Kronor per kvadrat75 kvadratKontantinsatsMånadslön som krävs
Stockholm73565 kr5 517 375 kr827606 kr81 000
Göteborg44572 kr3 342 900 kr501 885 kr51 000
Malmö32294 kr2 422 050 kr363 307 kr44 000

I vårt räkneexempel behöver du för att få ihop kalkylen för en trea på 75 kvadratmeter i Stockholms kommun tjäna cirka 81 000 kronor per månad.

I Göteborg krävs det att du har en lön på cirka 51 000 och för att få ihop kalkylen för trean i Malmö kommun behöver du tjäna cirka 44 000. Det är dock viktigt att påminna om att vår uträkning endast ska ses som en indikation, alla långivare räknar på lite olika sätt. Uträkningen i exemplet baseras på kalkyler hos ett antal olika långivare, via deras kalkyler på nätet.

För att illustrera svårigheterna som kan uppstå när man ska separera och klara kalkylen för en trea så kan man ta en sjuksköterska som exempel. Förra året (2022) tjänade en manlig sjuksköterska i genomsnitt 42 200 per månad. En kvinnlig sjuksköterska hade en lön på 41 100.

Inflation och högre bolåneräntor

Just nu pressas hushållen av högre utgifter i vardagen. Inflationen har stigit både snabbt och mycket. Bolåneräntorna har gått från rekordlåga till betydligt högre på kort tid.

- De dyrare omkostnaderna i vardagen ihop med högre bolåneräntor pressar alla. Den allt dyrare vardagen är speciellt tuff för ensamstående föräldrar. Står man inför beslutet att separera idag gäller det verkligen att sätta sig ned och räkna, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket.

Tuffare ekonomi - färre separationer?

Kostnaderna för mat, drivmedel, el och räntor är kännbara för alla. Många hushåll ser över och prioriterar om i sin parekonomi.

- Jag tar mig friheten att dra slutsatsen att par fortsätter att hålla ihop trots att relationen är över. Man fortsätter bo ihop helt enkelt för att det inte går att få ihop kalkylen att stå på egna ben och dra runt ett hushålls kostnader på en ensam ekonomi. Man kan verkligen reflektera över det faktum att trösklarna på bostadsmarknaden är väldigt höga för ensamstående samtidigt som Sverige är det land med flest ensamhushåll i världen. Jag kan bara gissa hur jobbigt det är för alla inblandade, avslutar Claudia Wörmann.

Några tips på vägen

1. Det kan hända att ert ekonomiskt upplägg behöver revideras. Till exempel om en i förhållandet gjort karriär eller bara arbetat mer än vad partnern gjort. Medan den andra i relationen har tagit mer ansvar för barn och hushåll, med negativ påverkan på inkomsten. Allt har fungerat fint och för sent inser ni kanske att det funnits en inbyggd ekonomisk orättvisa. Den blir synlig först när omständigheterna förändras. Ett sätt att undvika det här är att regelbundet se över ert ekonomiska upplägg och justera eventuella ekonomiska skillnader på ett rättvist sätt redan under pågående äktenskap.

2. Det kostar ofta inte många kronor per år att ställa sig bostadskön för en hyresrätt, gör det redan idag om du inte redan gjort det. Kolla om kommunen du bor i har en egen kö.

3. Många vill få till en lösning snabbt när beslutet att separera är ett faktum. Försök ändå att ha lite is i magen. Ni kan välja att öppna er för vänner och familj som ni har förtroende för. Hör efter i era nätverk om det finns en temporär boendelösning. Någon har kanske ett rum eller en del av en bostad som en av er kan bo i tillfälligt. Genom att ge er själva lite mer tid finns det bättre förutsättningar att fatta bra beslut inför en mer permanent bostadslösning.

4. När du väl ska bygga upp ett nytt hem, det är ju faktiskt ett gemensamt hem som ska bli två nya, kan det kosta mycket pengar. Utnyttja det faktum att återvinningens era är här. Det finns en massa möbler, sportutrustning och cyklar som är knappt märkbart begagnade att köpa på både nätet och i fysiska butiker. Allt behöver inte vara perfekt med en gång, låt det ta tid.

5. Det är väldigt många som gått igenom samma sak, det är kanske en klen tröst, det kan finnas någon i din närhet som gått igenom samma sak som kan ge råd och vara ett stöd.