Se upp för fallgroparna när du köper fritidshus

Se upp för fallgroparna när du köper fritidshus

Ack du ljuva fritidshussäsong! Jo, den är här nu även om den på sina håll göms bakom både snö och köldgrader. I Sverige har vi en rik variation av sommarnöjen. Nu pratar jag i blogginlägget om traditionella fritidshus, exklusive fjällstugor. Det finns det dragiga lilla torpet i skogsdungen, den vitmålade skånelängan och den topputrustade lilla stugan precis vid vattnet.

Privatekonomi
Se upp för fallgroparna när du köper fritidshus
Och när insikten sjunkit in om att bakom renoveringen i det där intressanta TV- programmet fanns ett helt team av experter blev de samtidigt smärtsamt påminda om att de själva faktiskt inte ens är särskilt händiga hemma.
Porträttbild av Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket

Claudia Wörmann,  Boendeekonom

Att köpa fritidshus är ett stort beslut,  speciellt nu när räntorna är högre än på länge. Ett fritidshus är en form av lyxvara som man kan avvara vid sämre tider. Vilken tur då att det finns en mängd fritidshus att hyra för den som inte vill eller har råd att köpa. Ett fritidshus kostade i februari 2024 i genomsnitt 2 455 000 kronor.

Bersån som levde sitt eget liv 

Jag har på nära håll sett och hört om glada fritidshusägare som av olika skäl kommit av sig på vägen. Pelle och Ulrika som tittade på det gulliga torpet en solig sommardag när solen stod  i zenit och fåglarna kvittrade högt. Idyllen var ett faktum, och den lilla familjen på fyra  såg framför sig hur det skulle drickas hemmagjord saft av egna bär i den fina bersån som gav både skugga och avskildhet. Efter att de tog över efter det pensionerade paret (med stort trädgårdsintresse) verkar både buskar och berså leva sitt eget liv. Ja hela trädgården liksom rufsade till sig i de nya ägarnas närvaro. Bären hinner sällan skördas och barnen ylar efter köpesaft när den första flaskan saft är klar. De kan fortfarande se konturerna av bersån, men hinner inte riktigt hålla efter den och övriga trädgården som de förra ägarna hann. Där i fågelkvittret verkade allt lekande lätt, att klippa bersån, koka saft och resa till stugan på slingriga vägar. Och nu när de vet att båda barnen har fallenhet för åksjuka känns resan inte så kul.  

Truliga tonåringar 

Det finns en annan historia i en annan stuga. Sommaren regnade bort och tonårsbarnen vill varken bada eller vara i stugan, mycket för att uppkopplingen är mycket dålig.

(O)händiga Harry 

Och i en annan del av Sverige håller paret som nyligen blivit stolta torpägare på att försöka lista ut hur det egentligen går till där på TV. Varför såg renoveringen av hela nedervåningen och halva övervåningen så lätt ut i programmet de följt innan de beslöt sig för att prova det själva? Och när insikten sjunkit in om att bakom renoveringen i det där intressanta TV- programmet fanns ett helt team av experter blev de samtidigt smärtsamt påminda om att de själva faktiskt inte ens är särskilt händiga hemma.

Här kommer mina bästa tips för att undvika några av fallgroparna på fritidshusmarknaden:

Är du inte händig alls så lär du inte bli det i din sommarstuga heller. Att köpa ett fritidshus med renoveringsbehov är fullt möjligt. Tänk på att såväl material som att köpa in hantverkstjänster blivit dyrare. Köper du ett hus med renoveringsbehov - ta höjd i din ekonomi för att det kommer att kosta mer att renovera än vad du först räknat med. Räkna så noga det går. 

Titta på fritidshuset en regnig och blåsig dag.

Fundera på hur långt ni vill resa till ert fritidshus. Överväg avståndet särskilt mycket om ni har barn som blir åksjuka.

Köp ett helt renoverat fritidshus om du har ekonomi för det. Alla vill inte renovera under semestern. 

Har ni fritidshus i ett populärt område dit många vill komma,  sätt era egna regler för hur ni vill ta emot besök. Hur ofta, vem och hur länge.

Lycka till!

Claudia Wörmann