Så tar du dig igenom årets fattigaste månad

Under 2025 gör finanspolitiska åtgärder att många får bättre privatekonomi 2025. Hur man bor, hur mycket man tjänar, om man har bil och hur ens familjesituation ser ut påverkar. Men nu handlar det också om att klara årets fattigaste månad. Hypoteket ger dig tipsen för att få ordning på ekonomin under 2025.

Privatekonomi
Låt 2025 bli ditt superår rent ekonomiskt. Viss hjälp på traven får vi av förändrade regler, men för att riktigt maxa din ekonomi kan du göra en hel del själv.
Porträttbild av Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket

Claudia Wörmann,  Boendeekonom

 

Äger man sin bostad kommer man känna av de lägre räntorna på ett helt annat sätt än om man hyr sin bostad. Vi kan se fram emot både skattesänkningar på inkomst  och pension. Om de sammanlagda besparingarna når upp till 150 000 kr på investeringssparkonto (ISK) så beskattas de inte. Intentionen är att grundnivån kommer att höjas till det dubbla, 300 000 kronor, från och med 1 januari 2026. 

Gränsen för när man ska betala statlig inkomstskatt höjs. I samband med budgeten i september meddelade regeringen att beloppet höjs till 53 590 kronor per månad. För 2024 var gränsen 51 275 kronor.

För dig med bil

Bensin och diesel blir billigare.Skatten sänktes den 1 januari och ytterligare en sänkning sker den 1 juli 2025. Då höjs också reduktionsplikten. Regeringens egen bedömning är att priset på bensin sänks med 75 öre litern. 

Lån utan säkerhet

Du kan inte, på samma sätt som tidigare, få ränteavdrag på dina lån utan säkerhet. Avdraget ska fasas ut under två år. Det börjar med en halvering för beskattningsåret 2025 och ska avskaffas helt 2026. 

Lägre Rot och Rut - avdrag 

Taket för rot-  och rut- avdraget har tillfälligt legat på 75 000 kronor, det sänks nu till 50 000 kronor. Nu tar man bort de separata taken för Rot och Rut, nu är det ett gemensamt. 

Nu har du ett helt år på dig 

Trots att 2025 lär förbättra privatekonomin så kan januari kännas extra fattig. Förbättringarna i privatekonomin kommer att ge gradvis effekt. Kanske känns det extra positivt att höra när vi nu befinner oss i årets fattigaste månad? Helgerna kan gräva hål i plånboken och det är inte så enkelt att hålla nere kostnaderna under högtider som dessutom innehåller svårändrade förhoppningar och traditioner. Man kan ha som måttstock att ju fattigare januari blev i år desto större behov finns det av att göra annorlunda tills nästa år.  

Mycket i livet kan bli bättre med lite planering och för att undvika att nästa år blir lika fattig i januari krävs just planering. I början av ett år kan det vara lättare att ändra beteenden och vanor. Lista vad det är du verkligen behöver och undvik att köpa saker bara för att de är på rea. Även i mataffären kan man lockas av impulsköp. Genom att planera i förväg får du bättre impulskontroll. 

Med ett helt år i ryggen är det lätt att kartlägga hur dina ekonomiska beteenden och mönster ser ut. Gör din hemläxa, det kan ta tid, men gå igenom vad du la pengarna på under fjolåret. På så sätt vet du din ekonomiska plattform. Finns det prenumerationer att säga upp,  gör det. 

Ser du beteenden som kommer igen och som kostar pengar, ändra dessa. Utelunchen, spontanshopping med mera. Enskilt kan det uppfattas som “litegrann” men sammanställt per vecka, år och månad kan det bli en stor summa.  Man kan också införa köpstopp en tid. Under den tiden är det många som upplever att de blir varse en del beteenden som de inte varit medvetna om. 

Förhandla din ränta och dina villkor,  jämför och byt leverantör. Idag är det lätt eftersom det finns många bra jämförelsesidor på nätet. Det gäller inte bara lånen för din bostad utan också försäkringen för bilen, hemmet och husdjuret. 

Vad har du hemma? Kolla noga igenom vad du har i skafferi, frys och kyl,  kanske kan du hitta en ny kulinarisk smakupplevelse på det du redan har? Alldeles oavsett, inventera dina matvaror. 

Kolla igenom garderoben. Finns det för mycket? Prova att sälja, det finns många sätt att göra det på nätet idag.

Har någon slutat åka skridskor eller vuxit ur sina pjäxor? Sälj av det ni inte längre använder eller det som är för litet. 

Ta med matlåda. Tre uteluncher i veckan under en månad kan bli 1,800 kronor per månad. Om lunchen kostar 150 kronor per gång.  

Se över ditt sparande. Hitta en sparform du känner dig bekväm med. Bufferten för oförutsedda händelser som kostar pengar kan mycket väl sitta på ett sparkonto med fria uttag och ränta. sparar du på längre sikt och redan har din buffert på cirka två månaders utgifter på plats, kan du investera på börsen. 

Betala av lån du har utan säkerhet. Reglerna ändras under 2025 och ränteavdraget ska avskaffas helt under 2026. f

Det viktigaste är att ha koll. Kommer du fram till att inget kan göras annorlunda, det finns inget att skära ned på, ekonomin går precis ihop, ja då är det så. Då kan din målsättning vara att få igång ett sparande längre fram. 

Claudia Wörmann, Hypoteket