Räknar du med skatteåterbäring - ha en plan
Skatteåterbäringen som kommer till privatpersoner med början i april är ett välkommet tillskott av extrapengar och kan också bli en grundplåt för ett sparande. Ska man sätta sprätt på alltihop eller spara för sämre tider? Våra individuella ekonomiska förutsättningar varierar och storleken på återbäringen är minst lika varierad. Det viktigaste är att det finns en plan för din skatteåterbäring, oavsett hur stor eller liten den är.
Det kan bli så att man hamnar i ett tjoho, nu ska jag leva lite extra gott-läge när återbäringen kommer. Har du bufferten på plats på omkring två månaders utgifter och saknar akuta läckor i din ekonomi kan du förstås unna dig något extra. Skattepengarna ger mest nytta långsiktigt om du har en genomtänkt plan och följer den.

Claudia Wörmann, Boendeekonom
Välkommet tillskott
Plötsligt kommer det in lite eller mycket extra pengar på kontot för alla som får skatteåterbäring. Genom att ha en plan på plats för vad du ska göra med pengarna så minskar du risken att du står där efteråt och undrar vad du gjorde med det extra tillskottet.
Skatteåterbäringen innebär för vissa ganska mycket pengar som kommer på ett bräde. Genom att gå igenom privatekonomin och se vilka läckor du kan täppa till redan innan skatteåterbäringen kommer får du bäst nytta av dem. Det kan bli så att man hamnar i ett tjoho, nu ska jag leva lite extra gott-läge när återbäringen kommer. Har du bufferten på plats på omkring två månaders utgifter och saknar akuta läckor i din ekonomi kan du förstås unna dig något extra. Skattepengarna ger mest nytta långsiktigt om du har en genomtänkt plan och följer den.
Gå till dig själv och gå igenom din ekonomi, betala bort dyra lån först, fyll på bufferten om den minskat och amortera eventuellt. Sen kan du unna dig något.
Fyra tips för din skatteåterbäring
1. Börja alltid med att betala hela eller delar av lån med hög ränta. Lån utan säkerhet. På så sätt minskar du dina månadskostnader och drar nytta av skattepengarna under lång tid.
2. Skatteåterbäringen kan bli en möjlighet att fylla på buffertsparandet. Ett riktmärke är att bufferten ska motsvara ungefär två månaders utgifter. Att fylla på bufferten kan ge dig möjlighet att spara till annat när bufferten väl är på plats.
3. Är du högt belånad, har en buffert och saknar lån med hög ränta kan du räkna på vad en extraamortering skulle innebära för din månadskostnad. Här styr vad du har i lån och vad du har för ränta på ditt bolån. Är det så att du ligger precis över en brytpunkt för amortering kan dina skattepengar gå till en extra amortering. Det påverkar din månadskostnad positivt. Tänk på att fördela ränteavdraget för bolånet. Om en av er studerar kan det vara klokt att den andra med inkomst tar hela ränteavdraget. Det justerar ni själva i era deklarationer. Ränteavdraget innebär att du får göra avdrag med 30 procent av räntekostnaderna för ditt bolån – upp till 100 000 kronor på den totala skatten. Om du har räntekostnader som är högre än så är avdraget istället 21 procent på den del som överstiger 100 000 kronor.
4. Kom igång med ett sparande till något kul. En resa kanske eller annan konsumtion. Det kan du göra när du har buffertsparandet på plats. Sätt pengarna på ett konto med ränta och fria uttag. Eller, med vetskap om att pengarna kan förlora i värde, investera dem på börsen.
Mer information
Exakt när du får dina pengar påverkas av när i tid du deklarerat, och om du gjort ändringar eller tillägg i deklarationen. Det påverkas också av om du deklarerat digitalt eller via papper samt om du har en digital brevlåda. Alla ska ha deklarerat senast den 2 maj.
Har du deklarerat digitalt senast den 2 april utan ändringar kan du räkna med att få in pengarna på kontot mellan 7 och 11 april. Deklarerar du senast 2 maj, digitalt eller på pappersversionen kommer pengarna mellan 2 och 6 juni. Har du gjort ändringar och tillägg kan du räkna med att få dina skattepengar i början av augusti.
Lycka till,
Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket.