Prata ekonomi kan vara känsligt

Jag var nyligen på en resa till ett annat europeiskt land. Vi betalade med kontanter både i taxin, i mataffären och de gånger vi var ute på restaurang. Vi fick bra koll på vad vi spenderade och jag påmindes om hur långt ifrån cash is king vi befinner oss i Sverige.

Privatekonomi
Det finns inte en enda förklaring till att det kan vara svårt att prata om pengar och ekonomi i en relation. Vi kan ha präglats av en uppväxt där prat om pengar ledde till konflikt, det leder till negativa associationer som vuxen. En annan förklaring kan vara att man är rädd att uppfattas som snål.
Porträttbild av Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket

Claudia Wörmann,  Boendeekonom

I det digitala samhället kan det vara lättare att betrakta pengar som något abstrakt. Förr fanns sedlar och mynt - idag sker allt digitalt. Det kan bidra till svårigheten att uppfatta pengars värde, speciellt för de yngre. Personligen tror jag att pengar som försvann ur plånboken kan ha lett till en bättre förståelse för värdet. Du kan idag göra allt digitalt, du behöver inte “befatta dig” med varken sedlar eller kronor. Det kan ha bidragit till överskuldsättningen. 

Sen har vi den där andra abstrakta aspekten som handlar om att prata om pengar och lön. Jag köper en ny bostad men jag berättar inte vad jag lade i kontantinsats eller vad jag har i lön. Vi delar ibland erfarenhet med andra om hur vi fördelar ekonomin i vårt förhållande, men talar inte om exakta summor. Att prata kronor och ören och lön, för vissa, kan handla om att sätta jaget före laget, som att skrävla. 

Vi kanske hellre pratar om andras pengar och ekonomi än om vår egen, varför är det så?  Det kan förstås handla om integritet men är nog inte hela sanningen. Sociologerna kallar det för social ordning. I den ingår Jantelagen (Aksel Sandemoses nämnde staden Jante i böckerna En sjöman går iland och En flykting korsar sitt spår, 30 tal.) som handlar mer om att inordna sig i det kollektiva och inte sticka ut. Eller att man mer tar en för laget och inte för jaget. 

Tanken på det kollektiva framför det individuella har gradvis blivit naggat i kanten. En studie (World Value Survey) visar att det svenska folket är ett av de mest individualistiska i hela världen. Det är inget nytt att vi i Sverige kan förverkliga oss själva och sköta oss själva och att vi har ett mycket stort antal singelhushåll. Sannolikt blir det en kamp mellan jantelagen och individualismen, i takt med att nya generationer växer upp som läser mer om jantelagen än lever den. Kanske kan det leda till en större öppenhet om pengar och ekonomi. 

Det finns mycket att vinna på att skippa integriteten, och prata öppet om pengar åtminstone med nära och kära. Det finns inte en enda förklaring till att det kan vara svårt att prata om pengar och ekonomi i en relation. Vi kan ha präglats av en uppväxt där prat om pengar ledde till konflikt, det leder till negativa associationer som vuxen. En annan förklaring kan vara att man är rädd att uppfattas som snål, speciellt om man har olika uppfattning och tillgång till pengar. I en parrelation är det många ekonomiska beslut som ska fattas. Det blir lättare för varje gång ni pratar. Första gången kan kännas hemskt utmanande, men vanan gör att det går lättare. 

Skippa att prata ekonomi i stundens hetta, ta diskussionen när allt lugnat ned sig. Utgå gärna från ditt eget perspektiv. Jag reagerar så här, jag uppfattar det så här är ofta ett bättre sätt att få gehör. 

Acceptera att det är okej att tycka olika. Kompromissa. 

Claudia