Oroliga tider kräver mer klarsyn än känslor
Det är oroligt nu. På ett sätt som vi inte varit med om på väldigt länge, eller ens om det går att hitta situationer som liknar den här i nutid. Tullarna, Trump och börsoron. Och förstås blir vi oroliga. Och vi känner oss fattiga.
Mitt bästa råd just nu är att inte drabbas av panik. Får du panik, gå till grunden med varför. Det kommer att vända uppåt igen, både på börsen och på bostadsmarknaden, frågan är bara när.

Claudia Wörmann, Boendeekonom
Vi började precis andas lite optimism efter en period med stigande räntor, stigande inflation, höga elpriser. De tunga åren pressade vår privatekonomi. Sen kom en liten ljusning. det var väl inte så att vi jublade, men såg lite mer optimism. Och bostadsmarknaden kvicknade till igen och fler tordes agera, affärerna blev fler.
Riksbankens senaste möte i mars bidrog sannolikt till en acceptans, det är den här räntan som kommer att bli ett tag. Tills nu.
Om vi famlar efter säkra prognoser (kring prisutveckling och ränta, idag också utvecklingen på börsen) att hålla oss i vid livets största affär lär vi bli besvikna. Hur Riksbanken ser på framtiden och på styrräntan vet vi först efter deras möte i maj.
Idag är det lätt att bli deppig. Inte minst leder dippen på börsen att alla som har besparingar där känner sig mer fattiga idag än i januari. Utan att ta udden av den oro många känner kan det vara bra att fundera vari just din egen oro ligger. Ska du sälja, måste du sälja just nu, eller kan du vänta och se vartåt det bär? Ska du använda dina besparingar på börsen till ett större inköp i detta nu eller kan det vänta? Min uppfattning är att de allra flesta finansierar sin kontantinsats med vinst från tidigare försäljning. Och om vinsten uteblir på grund av sjunkande bostadspriser kan man anta att människor som tänkt finansiera sitt nästa köp med vinst avvaktar. De som påverkas mest idag är förstagångsköpare som precis är på väg in på bostadsmarknaden och som tänkt finansiera sin kontantinsats med sparade medel.
Så länge det gungar som det gör så ser jag att det kommer att återspeglas i aktiviteten på bostadsmarknaden. Vi återgår till avvaktan igen. I den mån vi kan avvakta förstås. Bostadsaffärer sker och människor flyttar trots en orolig omvärld och brist på säkra prognoser. Det äkta paret som ligger i skilsmässa säger inte, okej vi får väl försöka älska varandra lite till, tills dess Trump lugnat ned sig och vi ser en ljusning.
Någon väntar tvillingar i sin andrahandsetta, det bara går inte att vänta. I tider av oro, som nu, är det skilsmässor och andra akuta familjeangelägenheter som driver bostadsmarknaden framåt, som står för aktiviteten. Och människor som köpt innan de sålt sin nuvarande bostad har inte heller något stort val annat än att agera.
Vi har ett stort utbud av bostäder till salu just nu. För att matcha utbudet bör efterfrågan vara stark. Som det nu ser ut blir det ett rejält hack i efterfrågekurvan och därför spår jag som jag gjort hela tiden; att bostadspriserna kommer att stå och stampa. Och, om Sverige går in i en djupare lågkonjunktur, får vi vänja oss vid sjunkande priser.
Mitt bästa råd just nu är att inte drabbas av panik. Får du panik, gå till grunden med varför. Det kommer att vända uppåt igen, både på börsen och på bostadsmarknaden, frågan är bara när.
Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket