Om varför små och yteffektiva bostäder kan vara framtiden
När vi nu går mot ljusare ekonomiska tider med sjunkande inflation, lägre bolåneräntor och skattelättnader 2025, kan vi få se en både ökad aktivitet på bostadsmarknaden och sannolikt också stigande priser. Många vittnar om en marknad som börjar vakna till liv igen.
Ökade räntekostnader och en allt dyrare vardag har både knaprat på privatekonomin och sannolikt också lett till att en del ångrat det där extra rummet, poolen, eller den där stugan som kändes så rätt.
Claudia Wörmann, Boendeekonom
Blir det som under pandemin? Då när det slogs prisrekord efter prisrekord, och bostäder knappt hann annonseras innan de blev sålda. Där människor som vill räkna på sitt bostadsköp blev omkörda av andra som fattade blixtsnabba beslut. Jag hoppas på en långsam uppvarvning och ingen återgång till hur det var då.
Egentligen är det inte alls så konstigt det som skedde under pandemin. Alla normala cirklar rubbades och vi blev mer hänvisade till våra hem som helst skulle vara tillräckligt stora för att också kunna inhysa ett extra rum/kontor. Och en stor trädgård eller balkong verkade vara ett måste, för avskildhet när nu folksamlingar innebar ett hot mot hälsan. Och när resan utomlands inte blev av bubblade fritidshuset upp som ett alternativ. Och aldrig tidigare hade det gått så fort att sälja ett fritidshus. Och många kunde, tack vare låga räntor, efterfråga allt detta. Attríbut som man sannolikt inte prioriterar på samma sätt idag. Högre elkostnader kan ha lett till att poolen inte används så mycket som man tänkt sig. Och återgången till ett mer normalt arbetsliv kan ha lett till att många rum som var avsedda som kontor där hemma nu används till något helt annat. Ökade räntekostnader och en allt dyrare vardag har både knaprat på privatekonomin och sannolikt också lett till att en del ångrat det där extra rummet, poolen, eller den där stugan som kändes så rätt.
Högre räntor, om än fortsatt sjunkande, och erfarenheterna av de turbulenta åren kan mycket väl ändra efterfrågan på bostadsmarknaden. På så sätt att människor eftersöker mer yteffektiva bostäder. Få människor baserar sitt bostadsköp på en exakt storlek, det är snarare så att man letar efter en bostad som kan tillgodose ens behov, alldeles oavsett hur stor eller liten den är.
Äntligen kan vi kanske i nyproduktionen få se en fusion mellan den japanska minimalismen och den svenska kvaliteten. Kringgärdat av ett regelverk som möjliggör dessa smarta lösningar. Och att mötet mellan husvagnstillverkaren, båtbyggaren och den som ansvarar för planlösningen på nya bostäder verkligen blir av. Om man också tar med i beräkningen att Sverige har världens största andel singelhushåll, vilket i sig gör trycket på små, effektiva bostäder konstant, går de små, yteffektiva bostäderna en särskilt ljus framtid till mötes.
Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket