Claudia Wörmann, boendeekonom

Om varför nuvarande läge på bostadsmarknaden kan vara bra

Kommer du ihåg hur det var på bostadsmarknaden 2015 och under pandemin? Kanske är det speciellt minnesvärt för människor som visade intresse för ett nyproduktionsprojekt i en närförort till Stockholm 2015? Intresset visade inga gränser. På säljstarten valde intressenterna att tälta, ja tälta, och vakter fick kopplas in för att stävja den lite hätska stämningen. Vi lärde oss också ett nytt begrepp, minusränta.

Boendeekonomi
Claudia Wörmann, boendeekonom

Nu är det annorlunda och inga nyheter om tältande bostadsintressenter kablas ut. Nu handlar det snarare om, kommer det att vända och när? Kommer det stora bostadsförrådet att säljas av och när vänder priserna upp? 

Jag fokuserar i den här bloggen på hur dagens bostadsmarknad kan betraktas som ganska sund, ja till och med tillnyktrad. Många vill göra prognoser och det är trångt om utrymmet. Nu vänder det, det har redan vänt, vändningen uteblir. Det är inte lätt att för den som är aktiv på bostadsmarknaden bilda sig en uppfattning om vartåt det bär. Nu i februari kom Riksbanken med beskedet att de låter styrräntan vara kvar på 4 procent. Det  kanske viktigaste signalvärdet är att de öppnar upp för att styrräntan kan komma att sänkas under året, om inget oförutsett händer med inflationen. Nu kan alla med bolån åtminstone räkna med att räntekostnaderna inte stiger. Om man ponerar att bostadsköpet ofta är den största affären (sett till summan) man gör i sitt liv så är det inte så konstigt att man vill veta hur framtiden ska bli. 

Positiva aspekter av nuvarande situation

Nu tar affärerna längre tid att få ihop och det har bildats ett förråd av bostäder till salu. Som köpare kan man dra fördel av det. Man kan, i livets största affär, titta på flera bostäder och kanske till och med flera gånger. Sen kan man gå hem och fundera och jämföra och inte minst hinna räkna för att  sen fatta beslut.  Det lägre tempot är mer stressande för säljare. Har man förutsättningar att göra affären i ordningen, sälja först och köpa sen, så väljer man det. 

Då såldes allt i rekordfart. Förutom att tälta vid säljstart av nyproduktion så kunde saktfärdiga, eftertänksamma och lite ovana spekulanter se sig omsprungna kanske redan i trapphuset till bostadsvisningen. Det förekom budgivning innan visning. Vissa bostäder, “med alla rätt", kom inte ens ut på marknaden, och gjorde de det var det under en väldigt kort tid.  Det var inte ovanligt att en bostadsaffär, i den uppåtgående marknaden, genomfördes på ett par dagar, eller en vecka. Så, där och då skulle man fatta sitt livs största privatekonomiska beslut om inte i ett trapphus så på väldigt kort tid. Eftertanke och saktfärdighet blev sänken som gjorde att människor inte hann med. 

De som tältade på säljstarten, hur gick det där då? Var det drömmen om den perfekta bostaden som gjorde att man tältade, eller fanns det annat som lockade? I den uppåtgående marknaden, i synnerhet den för nyproduktion då, fanns det inslag av spekulation. Man köpte och sålde snabbt, och kunde sälja med vinst. Hur stora spekulationsinslagen var vet jag inte, det varierade sannolikt från projekt till projekt. En marknad med stora inslag av spekulation blir sårbar. Den vänder blixtsnabbt när förutsättningar försämras. En bostadsmarknad, som den vi har nu,  fri från spekulation som bygger på att människor köper bostad av andra anledning ar än att maxa investeringen snabbast möjligt blir mer stabil. Man köper bostad för att man tror sig trivas där, kanske under lång tid. Det leder också till en större acceptans och uthållighet för/mot att priserna kan gå både upp och ned. En större uthållighet helt enkelt. Dessutom har alla som köpt bostad i närtid insett  att även bostadspriser kan förändras. En bostad man köper idag kan sjunka, stå stilla och öka i pris nästa månad. Vi har lärt oss en del om bolåneräntorna, att de kan förändras, både mycket och snabbt. Den nya kunskapen kan inte vara annat än bra. 

Älskar älskar inte 

En faktor som man ofta bortser från när vi pratar bostadsmarknad just nu är att vi flyttar på grund av yttre omständigheter. Vi blir kära, blir osams och skiljer oss, någon går bort. Ett par väntar tvillingar i en etta, och andra vinkar adjö till det sista hemmaboende barnet. Vi får jobb, börjar plugga och träffar kärleken. Då kan man inte vänta. Det är ju inte precis så att paret som ska separera kan vänta på att räntan ska gå ned. Tvillingarna kommer att födas alldeles oavsett, flytten blir av trots att räntan inte gått ned. 

Det känns ganska tryggt, med alla prognoser om hur det kommer att bli, och med oroshärdarna i vår omvärld, att vi faktiskt flyttar av så enkla skäl som att livet skiftar. Vi kommer fortsätta leva och bli kära, få barn och se barnen flytta hemifrån.  Mitt bästa tips till dig som köpare och säljare idag är att vara  aktiv och påläst och som köpare- köp av rätt anledning, låt trivsel styra ditt beslut. 

Varmt lycka till,

 

Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.