Köpa eller sälja bostad först - några tips på vägen

Det kan kännas lockande att köpa ny bostad innan du säljer sin nuvarande, i synnerhet om drömbostaden du sneglat på i flera år äntligen blir till salu. Det kan å andra sidan kännas tryggt att sälja först, inte minst för att veta vad du har för ekonomi med dig in i nästa bostadsaffär. Ingen bostadsförsäljning är den andra lik. Det finns dock flera faktorer att väga in om du ska sälja innan du köper nytt eller om du ska göra tvärtom. Hypoteket listar vilka för- och nackdelar det finns med att sälja eller köpa först.

Boendeekonomi

 

Börja med att ställa dig ett par frågor, som till exempel hur lättsåld du tror att din bostad är.  Är din nuvarande bostad en som det finns stort intresse för kan det göra att du törs köpa innan du säljer. Är du väldigt petig med nästa bostad kan bristen på flexibilitet göra att nästa bostadsköp tar lång tid. Är du mer osäker på intresset för din bostad kan det vara bättre att sälja först. Hur väl klarar din privatekonomi situationen att stå med två boendekostnader en tid? Hur du gör är inte helt upp till dig, ibland kräver banken att du ska ha sålt din bostad innan du köper en ny. Det finns en hel del saker att fundera på och kartlägga innan du fattar ditt beslut. 

Köpa först - tänk på det här 

Att köpa först är inget för den oroliga. Du vet inte vad du får för din nuvarande bostad eller hur lång tid processen kommer att ta. Det kan också vara så att för att låna pengar till din nya bostad behöver du sälja din nuvarande. Om försäljningen bedöms ta tid är det bra att lägga tillträdet till din nya bostad så långt som möjligt i framtiden. 

Var väl förberedd för din försäljning. Välj mäklare och fixa i ordning det som bör fixas inför din försäljning, rensa och röj. Så fort du köpt din nya bostad ska din nuvarande läggas ut till försäljning. Försök också att sätta en realistisk prisbild på din nuvarande bostad. Gör det genom att studera försäljningar av liknande bostäder, i närtid i ditt område. Det kan vara bra att räkna på ett lägsta pris du är villig att sälja för. 

Tänk på att om du skulle behöva bryta ett bundet bolån i förtid utgår en ränteskillnadsersättning, som du ska betala till den bank du lånat av. Reglerna ska ändras i sommar. 

Om det skulle vara så att du flyttar in i din nya bostad och har kvar din gamla kan det bli aktuellt med ett så kallat överbryggningslån. För att få ta ett överbryggningslån behöver du ha skrivit kontrakt med en köpare. Lånet betalas så snart pengarna från försäljningen finns på ditt konto. 

 Sälja först - tänk på det här

En av de främsta fördelarna med att sälja innan du köper nytt är att du kan ta god tid på dig att hitta rätt köpare. Du kan visa din bostad flera gånger tills du får det pris som du känner dig nöjd med.‍ 

När du sedan har pengarna i handen (inte bokstavligen, men på kontot) vet du exakt vilken budget du har och det kan ge dig trygghet i budgivningen Här kan man stöta på lite andra problem. Du säljer men hittar inget att flytta till. Därför kan det vara bra att sätta ett generöst tillträde till bostaden som du sålt. Det sker i dialog med mäklaren och köparen.  

Ha en plan B. Om det blir ett glapp mellan att flytta ut från bostaden du sålt och tills dess du hittar en ny kan en temporär bostad under en kortare period vara en lösning. Samma sak gäller för möbler och husgeråd under tiden du väntar på att få tillträde till din nya bostad. Kan du ta med dig sakerna till den temporära bostaden eller är lösningen att förvara dem någon annanstans en tid? 

Kartlägg utbudet lokalt för att ta reda på hur lätt det är att hitta en ny bostad i det område du är intresserad av. Även på en marknad med ett stort utbud ska säljare och köpare mötas. Det handlar inte bara om pris utan också om vad säljaren har för förväntningar och hur bråttom han eller hon har. 

Tänk på att om du har mycket specifika önskemål kring din nya bostad kan det göra dig mindre flexibel. Ju mer specifika krav du har på din nya bostad desto svårare kan det bli. 

Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket