Kära, älskade fritidshus!

Att vi knyter känslor till vår bostad är inte så konstigt. Och att sälja och köpa bostad involverar både ekonomi och känslor. Vi har minnen från när barnen var små, när bostaden var ny, alla middagar och alla trevliga stunder i trädgården eller på balkongen. Det kan inte bara göra oss känslomässigt låsta vid vår bostad, tror jag, det kan också grumla sikten lite. Personligen tror jag att känslorna kopplade till just fritidshuset kan vara extra starka. Här är vi lediga, här har kanske flera generationer av barn lekt och badat. Och så ska det säljas. Känslorna kan svämma över. Eller så bestämmer man sig för att behålla sitt älskade sommarställe utan att man egentligen är där särskilt ofta.

Privatekonomi
– Den lilla räntesänkningen gav effekt på bostadsmarknaden ganska direkt. Vi får se vilken effekt kommande räntesänkningar får på fritidshusmarknaden som ju är lite parallell till marknaden för permanentbostäder. Först fokuserar man på att få ihop ekonomin för sin permanentbostad, sen kan man överväga att köpa fritidshus. Den svagare växelkursen utomlands och det att fler upptäckte, under pandemin, tjusningen med att semestra på hemmaplan i Sverige gagnar fritidshusmarknaden
Porträttbild av Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket

Claudia Wörmann,  Boendeekonom

 

Prisutveckling senaste året 

Under senaste året har priset för ett fritidshus i Sverige sjunkit med  1,7 procent. Snittpriset låg i juni 2024 på 2 240 000 kronor. 

I Stockholms län är fritidshuset dyrast, här kostar det i genomsnitt 3,376 000 kronor att köpa sommarställe. Den som vill köpa fritidshus på Gotland får räkna med att betala i genomsnitt 3 035 000 kronor. 

Svensk fritidshusmarknad 

För ett par år sedan fanns det drygt 600 000 fritidshus i Sverige, enligt SCB. 62 procent av de svenska fritidshusen ägdes då av någon som är bosatt i en annan kommun. 

En annan intressant aspekt är att hälften av landets fritidshus finns i Sveriges 82 kustkommuner.  Cirka 6 procent av fritidshusen är utlandsägda. De flesta utländska ägare kommer från Danmark, Tyskland och Norge.

Prisutveckling senaste året och snittpriser fritidshus  samtliga län 

Källa. Svensk Mäklarstatistik, sammanställt av Hypoteket 

Område Snittpris Prisutveckling 
Riket2 240 000-1,7
Blekinge 2 075 000-1,4
Dalarna2 138 000-4,7
Gotland3 035 0004,1
Gävleborg1 365 000-2,8
Halland 2 679 000-11,3
Jämtland2 906 000-1,4
Jönköping1 448 000-6,4
Kalmar2 181 000-3,6
Kronoberg1 217 0000
Norrbotten1 234 000-12,6
Skåne1 934 000-1,2
Stockholm 3 376 000-0,4
Södermanland2 151 000-1,8
Uppsala 1 724 000-1,9
Värmland1 376 0000,8
Västerbotten1 896 0000,6
Västernorrland1 441 0006,9
Västmanland1 432 0001,1
Västra Götaland2 710 0002
Örebro 1 164 0003,9

Vanliga fallgropar

Om huset kräver renovering, försök göra ett överslag på kostnaderna, och överskatta inte din egen förmåga till renovering. Ligger huset långt från hemmet, räkna på resekostnader och tiden det tar att resa. Andra aspekter att ta hänsyn till är om huset har kommunalt vatten och avlopp och hur långt det är till serviceutbud, vårdcentral, systembolag och livsmedelsaffär.  Om fritidshuset gått i arv från generation till generation så är det inte så högt belånat, ibland finns inga lån alls. Det kan göra att vissa fritidshus bara finns till, utan att någon är där, någonsin. Det bästa är dock, för att huset ska må bra, att man vistas i det. En annan aspekt kan vara att huset som gått i arv nu har fler än en familj som äger. När flera syskon ska dela på underhåll och fördela antal semesterveckor krävs det ofta att någon tar på sig ledarrollen. Det finns tillräckligt många exempel på där samägande inte fungerar optimalt. Olika inställningar till fritidshuset, man kanske bor olika långt ifrån och har olika ekonomiska möjligheter kan skapa osämja. Samägandet är svårt, men det kan fungera. 

Checklista KÖPARE

  1. Innan du köper fritidshus kan det vara bra att kartlägga marknaden lokalt. Kolla upp detaljplanen för området.  En del provar att hyra ett fritidshus först. Det kan vara en bra idé för att känna efter om man trivs i området. 
  2. Uppdatera dig om vad som sålts i närtid,  då får du en rimlig förväntansbild. Håll dig stenhårt till lånelöftet. Räkna på alla kostnader och gör ett överslag vad stugan kommer att kosta per månad. Ränta, amortering, försäkring, el, vatten, sophämtning, sotning samt eventuella kostnader för resor till och från.  
  3. Var realistisk när det gäller renoveringen. Är du händig kan du sannolikt göra en hel del själv. Är du inte händig, då gäller det att göra ett överslag på vad det kommer att kosta att renovera. Räkna på eventuella kostnader för hantverkshjälp och materialkostnader. Studera besiktningsprotokollet extra noga. En tumregel är att ju äldre fritidshus, desto större buffert  behövs för kommande renoveringar. Undersök möjligheten att bygga om och bygga till. 
  4. Tänk på att ett helt nytt hem nu ska inredas, även om det bara är ett fritidshus krävs möbler, husgeråd och trädgårdsredskap. Mycket finns att köpa begagnat och vissa säljare kan tycka att det är smidigt om inredning och redskap kan ingå i köpet, alternativt så sätts en klumpsumma.  
  5. Har du planer på att arbeta från stugan?  Då behöver du hålla noga koll på dina möjligheter till uppkoppling. 

Checklista SÄLJARE

 

  1. Ta kontakt med en fastighetsmäklare tidigt in i processen. Genom mäklaren får du en uppfattning om hur marknaden är lokalt. Sätt ett pris, i samråd med fastighetsmäklaren, som du också är villig att sälja för. 
  2. Ta fram all information du har om ditt fritidshus. Ritningar, tomtkarta, information om eventuella servitut och det ni har vad gäller renovering. Ta fram information om eventuella pantbrev på fastigheten. 
  3. Ta god tid på dig att rensa bland sakerna. Kanske vill du ha en sista sommar i fritidshuset? Sätt tillträdet om hösten.
  4. Tokrenovera inte, de nya ägarna till stugan vill sätta sin egen prägel. 
  5. Känns processen med att tömma hela fritidshuset allt för jobbig? Det finns köpare som vill köpa fritidshus med inventarier. 

Varmt lycka till! 

 

Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket