Claudia Wörmann, boendeekonom

Idag sänktes styrräntan för första gången på åtta år

Riksbanken sänker styrräntan till 3,75 procent och säger själva att ytterligare två sänkningar av styrräntan kan komma under andra halvan av 2024. En första sänkning välkomnas av hushållen som kämpar med högre kostnader. Nu kan de dra en liten lättnadens suck och förhålla sig till att räntekostnaderna i vart fall inte ökar.

Boräntor
Claudia Wörmann, boendeekonom

Tänk på här och nu och agera därefter 

Idag sänktes styrräntan till 3,75 procent. Riksbankens egen prognos är att, om inflationsutsikterna står sig, kan räntan sänkas ytterligare två gånger under andra halvan av 2024. Inflationsmålet på 2 procent är nära och väntas vara så även längre fram. Men, säger Riksbanken, viss osäkerhet finns kring inflationsutsikterna. Svensk BNP förväntas stiga gradvis och arbetsmarknaden bedöms försvagas ännu en tid. 

– Mitt medskick till hushåll med bolån är att inte ta ut kommande räntesänkningar i förskott. Ingen kan med exakthet veta när räntan kommer att gå ned. Ingen kan heller veta exakt vad räntan kommer att bli, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket. 

– Skaffa dig superkoll på din egen ränta och på andras ränta genom att studera snitträntan. Var en aktiv och påläst kund och våga utmana din egen bank.  Det kan löna sig, säger Claudia Wörmann.  

Fem tips till dig med bolån

Ha superkoll på din egen räntenivå. Jämför din egen ränta med snitträntan. Har du högre ränta än snittet  ifrågasätt varför. 

Shoppa runt. Idag finns bra jämförelsesidor och det är lätt att skaffa sig en överblick över olika aktörers räntor. 

Många, tror jag, är lite rädda för att förhandla. Försök utmana rädslan, kaxa till dig och förhandla med banken. Idag ska det gå att få en bra ränta utan att bli helkund. 

Har något skett i din privatekonomi som gör att du har svårt att få ihop ekonomin så är det bäst att ta kontakt direkt för att förklara situationen. Tillsammans kan ni hitta en lösning. 

Ta inte ut fler och framtida räntesänkningar i förskott. Förhåll dig till här och nu. 

 

Claudia Wörmann, boendeekonom