Hypotekets kunder har sett över sitt elavtal
Under november besvarade 1 112 privatpersoner, kunder hos Hypoteket, en fråga om de sett över sitt elavtal. 48 procent svarar att de gjort det. 41 procent har inte sett över elavtalet och 11 procent vet inte. Visst kan det vara svårt att navigera i elprisdjungeln men det kan absolut vara värt det.
Om att ändra ett beteende
Du kommer hem från jobbet. Laddar elbilen, sätter på en tvättmaskin, torktumlar och lagar mat. Du bidrar nu, i din vardag, till att det blir en eltopp. Och för den får du betala extra. Nu införs så kallade effekttariffer för att elförbrukningskurvan ska bli jämnare fördelad under dygnet. För att elräkningen inte ska bli avsevärt mycket dyrare behöver hushåll vara både mer pålästa och ha möjlighet till flexibilitet.
Handen på hjärtat, hur lätt är det att få en överblick över sin totala elkostnad? Inte särskilt lätt skulle jag påstå. Det handlar om skatt, nätavgifter och energi. Till det ska läggas att du nu också ska ha koll på tariffen för förbrukning. Det kan tyckas svårt men det går att sätta sig in det och precis som med allt annat kan det vara bra att aktivt välja. En ökad konkurrens kan gynna dig som konsument, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket
Ny tariff
Effekttariffen, i enlighet med en föreskrift från Energimarknadsinspektionen, ska vara på plats hos elnätsbolagen senast den 1 januari 2027. En del bolag har redan infört tariffen. Något förenklat kan man säga att hushåll som använder mycket el under en viss tid på dygnet skapar en effekttopp och får betala extra för det. Det kan bli dyrt för hushåll som inte kan sprida ut sin elförbrukning, vilket barnfamiljer ofta har svårare att göra än andra. Och med en eller ett par elbilar som behöver laddas kan det också bli kännbart. Att jämna ut belastningen gynnar elnätet och sätter press på hushållen i hur de konsumerar sin el.
Alla har inte lika lätt att anpassa sig och vara flexibla med sin elkonsumtion över dygnet. Det är lättare att anpassa sig till exempel innan man får barn och när barnen flyttat ut. Familjesituationen påverkar och här handlar det nog snarare om många bäckar små som kan leda till ökade kostnader. Och även hushåll med elbil som behöver laddas behöver också tänka till.
Några tips på vägen
Se över ditt elavtal. Vad har du för elavtal, är det pris per timme eller till en fast kostnad?
Jämför elbolag med varandra.
Skaffa dig koll på när priset är som dyrast och billigast. Det går att få fram en prognos över ditt elområde via bolag som till exempel www.planeraelen. Anpassa, i den mån du kan, din elkonsumtion efter vad elen kostar.
Mycket el går åt till uppvärmning varför det kan vara en bra idé att se över din värmekälla i bostaden. Håll din nuvarande uppvärmningskälla i bra skick. Kontrollera och genomför injusteringar, rengör, gör service och byt filter om det behövs.
Sänk innetemperaturen i din bostad.
Täta om det läcker. Byt ut tätningslister kring fönster och dörrar.
Att värma vatten för bad och dusch kostar. Försök ta kortare duschar och byt duschmunstycke till ett mer vattenbesparande. Tvätta när elen är billig och fyll tvättmaskinen full.
Det finns i många kommuner anställda energi- och klimatrådgivare som kan hjälpa dig vid frågor.
Claudia Wörmann
Handen på hjärtat, hur lätt är det att få en överblick över sin totala elkostnad? Inte särskilt lätt skulle jag påstå. Det handlar om skatt, nätavgifter och energi. Till det ska läggas att du nu också ska ha koll på tariffen för förbrukning. Det kan tyckas svårt men det går att sätta sig in det och precis som med allt annat kan det vara bra att aktivt välja.
Claudia Wörmann, Boendeekonom