Är det nu det turkosa köket överlever

Kan de högre renoveringskostnaderna för privatpersoner leda till mer eftertanke, eller vad tror du? Visst har du, precis som jag, hört om eller upplevt att huset eller lägenheten som nyligen bytt innehavare genomgår en maffig förvandling. Den stora jakten på att sätta egen prägel på den nya bostaden tar vid direkt efter tillträdet. Ut med köket i fel färg, riv ut vitvaror och kakel som känns fel. Ja “känns” fel, för det handlar inte om att det inte längre fungerar. Spisen funkar, vitvarorna brummar på och kan härbärgera både falukorv och frysta bär och tvättmaskinen tvättar rent. När man ska sätta sin egen prägel på hemmet då kan man blunda för det faktum att det som kasseras och rivs ut är fullt fungerande. Är vi inte väldigt både accepterande och förlåtande mot människor som kasserar fullt fungerande vitvaror och som sliter ut sin interiör i ett nafs. I den eviga jakten på det perfekta hemmet verkar det mesta tillåtet. Mer fokus kanske läggs på återvinning av en annan sort: nåde dig som slänger kuvert i återvinningen för papper.

Privatekonomi
Är  det nu när renoveringen blivit mycket dyrare som vi stannar upp där i bostaden innan vi hinner slita ut fullt fungerande kök och vitvaror, golv och badrum i vår iver att hitta oss själva.
Porträttbild av Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket

Claudia Wörmann,  Boendeekonom

Bostaden som en förlängning av ens person 

Ibland kan jag få intrycket av att bostaden blivit som en förlängning av ens person. Man vet inte riktigt var ens person slutar och bostaden börjar. Bostaden ska till hundra procent matcha ens person, något annat går inte. För visst har det (inte för alla kanske) blivit så att bostaden ganska ofta är en symbol för den person som vi nödvändigtvis inte är men som vi i vart fall vill uppfattas som. Människor kan när de köpt ny bostad utbrista att det kändes så rätt, men köket och ytskikten var liksom inte jag. Säljarna älskade grönt och köparen står inte ut med den nyansen, de är mer (eller vill uppfattas som) sobert beige och med en fäbless för dansk design. Kanske är det nu vi börjar prata om bostaden som en bostad med alla dess funktioner. Är  det nu när renoveringen blivit mycket dyrare som vi stannar upp där i bostaden innan vi hinner slita ut fullt fungerande kök och vitvaror, golv och badrum i vår iver att hitta oss själva. Kanske det. 

Det finns en uppsjö tester under vinjetten: vilken inredningsstil identifierar du dig med? Jag kan inte låta bli att undra om tidigare generationer var lika fokuserade på renovering för blotta ögats skull. Och om och i så fall i vilken grad de såg sitt hem som en förlängning av dem själva. Hemmet var nog mest en plats för vila, samvaro  och avkoppling under ett tak med fyra väggar,  vilket det faktiskt fortfarande också är. Alldeles oavsett färg på kök, kakel och ytskikt. 

Dyrare renovering 

Först fastnade ett fartyg i Suezkanalen som bidrog till att fartyg fick ta en annan rutt. Sen blev det pandemi och efterfrågan överskred utbudet. Nu har oroligheterna i området med attacker mot sjöfarten tvingat rederier och lastfartyg att ta en omväg runt södra Afrika vilket leder till både förseningar och dyrare fraktpriser.  Kriget mellan Ryssland och Ukraina har lett till att viktiga leveranskedjor har brutits med påföljden att byggmaterial blivit dyrare och kraftigt försenade. Allt sammantaget plus inflationen och högre räntekostnader för bolån har gjort renoveringskostnaderna  dyrare för privatpersoner som vill förbättra sina  hem. 

Mer eftertanke kan ge bra effekter

Och kanske leder nuvarande dyrare  renoveringskostnader till att åtminstone några får tulla på hur den nya bostaden “känns”. Man kanske inte älskar det turkosa köket men har en viss fördragsamhet med det ändå. Och kanske börjar vissa köpare överväga att måla om köksluckorna istället för att byta ut dem. Att känna efter vem man är och vem man vill vara i ett nytt hem (som ännu inte speglar ens personlighet) kommer förstås med en rad ekonomiska utmaningar idag. När kostnaderna för material och hantverkshjälp har skjutit i höjden har bara människor med tillräcklig budget och tillräckligt stark personlighet råd.  Även om det så endast handlar om att måla om eller sätta dit en list så är kostnadsökningen ett faktum. Allt från trä och stål till kakel och färg har blivit betydligt dyrare. Det leder till att många renoveringsprojekt skjuts på framtiden. Det kan bli en balansakt att stå ut med en stil man inte gillar, förverkliga sina renoveringsdrömmar och få ekonomin att gå ihop.

Ibland, och det här är helt mina egna erfarenheter, kan jag när jag går in i en bostad uppfatta att här har renoveringen gått fort. Det kan kanske handla om doften av det nya, eller att man valt samma färgsättning. Det är inte alltid att alla beslut man fattar på en och samma gång blir bra. Ibland kan förvandlingen av ett nytt hem få verka fram. Eftertanken kan leda till omprioriteringar och helt andra beslut. Att bo in sig och känna efter kan vara en fördel och även leda till bra till och med bättre resultat. Och vem vet, vanans makt är stor, du kanske vänjer dig vid det färgglada köket eller till och med börjar gilla det.  

Kasst underhåll en risk 

Om man bortser från de rent kosmetiska renoveringarna och istället fokuserar på de nödvändiga som krävs för att en bostad ska må bra så  kan nuvarande situation, om den håller i sig länge,  få lite större konsekvenser.  Om fler tvingas skjuta upp nödvändiga renoveringar kan det leda till att bostadsbeståndet får ett sämre skick. Och vem kommer efterfråga dessa bostäder med kraftigt eftersatt underhåll? Men där är vi inte än, idag handlar det mest om att stå ut med och acceptera känslan av att hemmet inte fullt ut speglar ens person. 

Ha det fint, med eller utan renoveringsplaner 

 

Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket