Ack bitterljuva fritidshus
Ett fritidshus kostade i februari i år i genomsnitt 2 470 000 kronor. På årsbasis har fritidhuspriset gått upp med 2,5 procent. Möjligen kan fritidshussäsongen bli lite mer aktiv nu med fler försäljningar. När omkostnaderna för vårt permanentboende sjunker tack vare lägre räntor får fler personer ihop kalkylen för ett fritidshus. Ett fritidshusköp innefattar dock så mycket mer än att ha en kalkyl som håller.
Det finns cirka 600 000 fritidshus i Sverige. Många fritidshus går i arv och kommer aldrig ut på marknaden alls. Det gamla torpet kostar inget att behålla. Arv från generation till generation leder många gånger till att det till sist handlar om att ganska många personer ska dela på tid, engagemang och underhåll. Samägande kräver engagemang.
Jag har en fäbless för fritidshus. Det finns många referenser till vad olika fritidshus betytt och hur olika de sett ut. Det lånade röda huset med vita knutar där jag spenderade många somrar som barn. I det timrade huset långt ut i skärgården där vi fick vara många somrar. Minnen av somrar med mycket egenfångad fisk och smygrökning på klipporna. Eller den småländska drömstugan med körsbärsträd och kantarellställen inpå knuten som nästan är vårt eget. Där de nu vuxna barnen döpte alla öar de såg. Namn som fortfarande består.
Det svenska fritidshusbeståndet är outstanding. I många fritidshus ryms en historia långt bortom nutid. I det röda lilla torpet bodde en gång en stor familj som slet för att få mat på bordet, och i stugan vid kusten bodde fiskaren med sin fru och sex barn. I vårt hus där vi nu bor, som faktiskt var ett fritidshus en kort tid, stod det Malte på en nyckel som gick till en avgränsad del. Malte, visade det sig, var en sjöman, bror till frun i huset, som under en tuff period i livet behövde någonstans att bo. Nu heter den delen av vårt hus Maltes och vi för liksom en liten del av husets historia vidare, känns det som.
Jag har hört tillräckligt många historier om fritidshusköp som blev lite fel. Där rationella människor för en stund tappar omdömet och bestämmer sig för att den här stugan ska jag bara ha. I sin iver glömmer de viktiga delar. På visningen den där soliga söndagen kvittrade fåglarna och trädgården stod i blom. När nu den nya familjen fått tillträde inser de att pensionärsparet som de köpte av måste ha lagt ned oändligt med tid (som de också hade) på att hålla trädgården i skick. Slyn växer högt, gräset blir mossa och tredje året är bersån så övervuxen att den bör byta namn till något annat. Barnen som spelade boll i gräset är efter ett par år mer intresserade av att stanna hemma. Resan till stugan blir en viljornas kamp mellan dedikerade föräldrar och truliga tonåringar.
De där små sakerna som ni noterade som till exempel att det är utedass och egen brunn blir så småningom inte längre så små. Utedasset gör att ni hoppas på en längre och varmare sommar än vad Sverige någonsin haft. Och blir den varmare och torrare än vanligt får ni uppleva konsekvenserna av att ha en egen brunn. Det går lätt att förföras av fritidshusets charm. Kanske har renoveringsprogram och artiklar bidragit till att många tycks överskatta sin egen hantverksförmåga. Därtill ska du sätta dina förmågor att underhålla ett gammalt hus på prov under semestern, på din lediga tid.
Jag inledde med att Sverige har ett fantastiskt utbud av fritidshus. Det finns en kulturhistorisk skatt i den gamla parstugan och den långt senare byggda sportstugan. Den finns där att förädla och förvalta. Det gäller dock att vara mer rationell än känslomässig i sitt fritidshusköp. Då kan det bli precis hur bra som helst.
Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.