Kommentar till Svensk Mäklarstatistiks novembersiffror

Kommentar till Svensk Mäklarstatistiks siffror med tips till köpare och säljare

Idag kom statistik på hur bostadsmarknaden utvecklades under november. Priset sjönk med 1 procent för både villor och bostadsrätter under november. Något högre aktivitet på villamarknaden i september - november i år jämfört med i fjol.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistiks novembersiffror

Prisutvecklingen

Idag kom siffror på hur bostadsmarknaden utvecklades under november. Priset sjönk med 1 procent för både bostadsrätter och villor. Det senaste året har priset för en bostadsrätt ökat med 1 procent och priset för en villa har blivit 3 procent billigare. En villa i Sverige kostade i november i genomsnitt 3 613 000 kronor. I Stor-Stockholm kostade en villa i genomsnitt 6,5 miljoner. I Stor-Göteborg och Stor-Malmö kostade genomsnittsvillan 5,184 000 respektive 4, 655 000 kronor.

En bostadsrätt i Stor- Stockholm kostade i november i genomsnitt 63 765 kronor per kvadratmeter. I Stor-Göteborg låg medelpriset på 44 795 och i Stor-Malmö låg kvadratmeterpriset på 33 902 kronor.

Marknaden

Det såldes 8 procent färre bostadsrätter under november i år jämfört med förra året. Antalet sålda villor ökade däremot, i november i år såldes det 3 procent fler villor. Sett till de senaste tre månaderna, september - november såldes det 5 procent färre bostadsrätter och 8 procent fler villor, jämfört med samma period i fjol.

- Jag vill inte dra för stora slutsatser på dagens siffra. Jag tror att mycket handlar om att människor inte kan vänta i all oändlighet. Man flyttar för att något sker som gör att bostaden inte längre passar ens behov. Kärleken dyker upp, kärleken tar slut, man får barn och bor i en etta. Andra flyttar till studier och får nytt jobb på en annan ort. Statistiken om fler villaaffärer i år jämfört med i fjol tolkar jag som att människor accepterar det bud de får och inte vad de drömt om. Även här finns en bortre gräns för människors uthållighet, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

    -Hur framtiden kommer att bli är alltid svår att prognostisera. Räntan kan ha toppat, men helt hundra är det inte. Ränteutvecklingen, inflationen och arbetslöshetssiffrorna påverkar. Sen kan det vara bra att påminna oss om att det handlar om människor och beteenden, utvecklingen är inte alltid till hundra kopplat till sifferexercisen, säger Claudia Wörmann.

      Tips till dig som agerar på dagens bostadsmarknad

      Som köpare är det bra att bilda dig en uppfattning om marknadsläget. Jämför bostaden du är intresserad av att köpa med likvärdiga som sålts i närtid. Försök att hålla dig under lånelöftet, det ger dig större utrymme att klara eventuella dyrare kostnader.

      Köper du en villa med renoveringsbehov, fundera noga över hur mycket renovering du klarar av och vad kostnaden blir. Kolla noga på vilken uppvärmning det är. Köper du bostadsrätt är det väldigt viktigt att skaffa dig koll på föreningens ekonomi. Tycker du att det är svårt, ta hjälp.

      Som säljare kan du, för dig själv, räkna på lägsta bud du skulle kunna acceptera. Sätt det mot att inte få din bostad såld alls. Räkna med att försäljningen kan ta tid. Om du ska både köpa och sälja, sälj innan du köper. Då vet du vad du har att röra dig med och slipper stressen att stå med dubbla boendekostnader.


      Hypoteket är en bolånegivare som sedan 2018 har givit ut bolån. Finansieringen möjliggörs genom bolånefonder och institutionella investerare.

      Hypoteket grundades av entreprenörerna Carl Johan Nordquist som är VD i Hypotekets bolåneverksamhet och Dag Wardaeus som är VD i Hypotekets fondverksamhet.


      Claudia Wörmann

      Boendeekonom

      claudia@hypoteket.com070-990 68 14