Grundarduon Carl Johan Nordqvist och Dag Wardaeus

Hypoteket – först i Sverige med ett helt digitaliserat bolån

I tre år har Hypoteket utvecklat den nya tidens bolånegivare. Målet har varit att skapa ett schysst bolån med en transparent och billig ränta, men som också förenklar bolåneresan för kunden genom digitalisering. På marknaden har det länge talats om att kunna flytta ditt bolån på några klick men hos storbankerna har inte mycket hänt. I och med sin lansering revolutionerar Hypoteket utvecklingen gen

Grundarduon Carl Johan Nordqvist och Dag Wardaeus

I tre år har Hypoteket utvecklat den nya tidens bolånegivare. Målet har varit att skapa ett schysst bolån med en transparent och billig ränta, men som också förenklar bolåneresan för kunden genom digitalisering. På marknaden har det länge talats om att kunna flytta ditt bolån på några klick men hos storbankerna har inte mycket hänt. I och med sin lansering revolutionerar Hypoteket utvecklingen genom att bli först i Sverige med att erbjuda en helt digital bolåneresa – inklusive signatur av lånehandlingar.

I mars lanserade Hypoteket sitt bolån och sedan dess har bolaget hjälpt hundratals kunder att flytta sina bolån och få lägre räntor. Alla som hittills har tagit lån av den nya aktören har fått uppleva den allra första helt digitala bolåneresan. Som första aktör har Hypoteket nämligen tagit fram en lösning som gör det möjligt för kunden att signera sina lånehandlingar på distans. Till och med den mest digitala aktören innan Hypotekets lansering, skickar fortfarande ut pappershandlingar för kunden att signera med bläck och sedan returnera till banken.

– Vi är mycket stolta att tillsammans med våra jurister tagit fram en lösning som gör det möjligt att som första aktör flytta hela bolåneresan online, säger Hypotekets VD Carl Johan Nordquist

Med Hypotekets nya lösning så presenteras erbjudandet på ett enkelt sätt på skärmen, och kunden kan i lugn och ro kan läsa igenom alla delar av det. När kunden har bestämt sig trycker denne på en knapp och kan då med hjälp av den digitala signeringstjänsten Scrive och Bank-ID signera sina handlingar online med bibehållen säkerhet. Enligt bolagets bedömningar så förkortar detta tiden det tar att gå från inskickad ansökan till ett bolån redo för utbetalning från tidigare ca. en vecka till ca. 10 minuter. Men detta sparar inte bara mycket tid för kunden, utan minskar också pappershanteringen väsentligt, vilket ur ett miljöperspektiv är högst åtråvärt.

– För oss är det dock jätteviktigt att inte tappa kundens förståelse på resan, kunden måste få all information på ett enkelt sätt och få tid på sig att gå igenom och förstå det innan hen signerar, men när kunden har fattat ett beslut, då ska handlingen vara enkel, säger Carl Johan Nordquist.

Resan mot att digitalisera kundupplevelsen för bolån har bara börjat, påstår Carl Johan. Den nya aktören arbetar kontinuerligt med att förstå vad som är viktigt för kunden i bolåneprocessen. Att sedan använda tekniken som finns att tillgå för att tillgodo se det behovet och samtidigt värna om konsumentskyddet kommer alltid vara centralt i Hypotekets affärsmodell.


Hypoteket är en bolånegivare som sedan 2018 har givit ut bolån. Finansieringen möjliggörs genom bolånefonder och institutionella investerare.

Hypoteket grundades av entreprenörerna Carl Johan Nordquist som är VD i Hypotekets bolåneverksamhet och Dag Wardaeus som är VD i Hypotekets fondverksamhet.


Claudia Wörmann

Boendeekonom

claudia@hypoteket.com070-990 68 14