Erik Åsbrink ny styrelseordförande i Hypoteket Fondförvaltning

Hypoteket lanserade sitt nya bolån under våren 2018 och har sedan dess lånat ut nästan 5 miljarder till svenska bolånekunder. Bolaget har ambitiösa tillväxtplaner och verksamheten anställer därefter. Senast i ledet att stärka upp teamet är före detta finansminister Erik Åsbrink, som går in som styrelseordförande i Hypoteket Fondförvaltning Sverige AB.

Hypoteket är Sveriges första bolånegivare som är helt fristående från bankerna. Verksamheten har utvecklats under många år med inspiration från den utveckling man under de senaste fem åren sett på den holländska marknaden, där pensionsfonder och försäkringsbolag genom transparenta fonder kan låna ut mer direkt till bolånekunderna. Detta har vuxit fram som ett alternativ till traditionella banker som fortfarande tar höga marginaler för bolånehantering. Hypoteket gav ut sitt första bolån under våren 2018 och bolagets tillväxtplaner är ambitiösa framåt. Därför rekryterar nu Hypoteket före detta finansministern Erik Åsbrink som styrelseordförande i Hypoteket Fondförvaltning Sverige AB, det bolag som förvaltar Hypotekets bolånefonder.


“Jag är övertygad om att vi rör oss mot en mer transparent och rättvis bolånemarknad, med pressade marginaler. Hypoteket driver den utvecklingen och jag är mycket imponerad av det grundarna har åstadkommit hittills. Därför var det naturligt för mig att tacka ja till att bli styrelseordförande.”, säger Erik Åsbrink.

Men det är inte bara Erik Åsbrink som stärker upp teamet. I styrelsen för Hypoteket Fondförvaltning AB får han sällskap av bland andra Marie Lidgard med över 30-års erfarenhet av fondverksamhet, inte minst som grundare av Fondbolagens förening på 80-talet; samt Adrian Westman som varit informationschef för både Nordnet och SBAB och idag är partner på Fogel & Partners.

“Vi är otroligt glada över att ha fått en så erfaren och kompetent styrelse i bolaget. Det kommer hjälpa oss att inte bara bygga upp en attraktiv konsumentprodukt utan även en ny mer transparent struktur för bolånegivning med lika mycket fokus på långsiktig finansiell stabilitet”, säger VD Dag Wardaeus.


Hypoteket är en bolånegivare som sedan 2018 givit ut ett eget bolån till privatpersoner i Sverige. Finansieringen möjliggörs genom bolånefonder och institutionella investerare. 

Hypoteket grundades av entreprenörerna Carl Johan Nordqvist som är VD i Hypotekets bolåneverksamhet och Dag Wardaeus som är VD i Hypotekets fondverksamhet. 

Hypoteket har över 10 000 bolånekunder som enligt jämförelsetjänsten Trustpilot är Sveriges nöjdaste.


Claudia Wörmann

Boendeekonom/Talesperson

claudia@hypoteket.com0709906814