Sharon Lavie, sparekonom på Hypoteket

Sharon Lavie svarar på frågor om regeringens budget

Sharon Lavie, chattade med Aftonbladets läsare i samband med att regeringen presenterade sin nya budget. Flera frågor berör vallöften som försvunnit och vilka som gynnas och missgynnas.

Flytta bolån
· Senast uppdaterad 
Sharon Lavie, sparekonom på Hypoteket

Sharon Lavie chattade med Aftonbladets läsare i samband med att regeringen presenterade sin nya budget. Flera frågor berör vallöften som försvunnit och vilka som gynnas och missgynnas.

Vad tycker du om budgeten?
Jag tycker att det saknas viktiga bitar som lyftes fram väldigt starkt under valrörelsen. Samtidigt förstår jag att regeringen behöver föra en ansvarsfull politik för att inte elda på inflationen.

Vad är du själv mest besviken på i budgeten?
Jag är mest besviken på att skatten på ISK inte sänktes, eftersom det pratades om det så sent som i Tidöavtalet. Jag tycker också att sänkningen av drivmedelsskatten är mycket mindre än vad väljarna hade kunnat vänta sig.

Innehåller budgeten sänkta skatter för pensionärer?
Inte för de som tar ut pension. I denna budget finns endast förstärkt jobbskatteavdrag för äldre som fyllt 65 vid det ingångna året.

Vad hände med den tillfälliga bränsleskattesänkningen som EU godkände för några veckor sen ?
Den har försvunnit helt från agendan verkar det som. Det vi får är en skattesänkningen med 1 krona efter årsskiftet.

Flera partier lovade att priserna på drivmedel skulle sänkas kraftigt. Hur blev det nu?
Eftersom drivmedelspriserna indexeras upp automatiskt varje år, kommer priserna vid pump inte sänkas med den krona som regeringen lovar. Det kommer bli 14 öre billigare/liter bensin och 41 öre billigare/liter diesel.

Vem vinner och vem förlorar på denna budget?
Det är svårt att se vinnare när alla har det tufft pga inflationen. Men ska man utse en vinnare blir det de som fortsätter att jobba efter 65 samt de som kör långa sträckor till jobbet. Förlorare är alla sparare som får betala mer skatt och de som blir snuvade på miljöbilbonusen.

Stämmer det att jobbskatteavdraget återinförs 2023 för födda -57?
Det förhöjda grundavdraget på pension som idag gäller från det år man fyller 66 år höjs till 67 år. Anpassningen betyder att du som är född 1957 kommer att kunna få del av det lägre skatteavdraget det år du fyller 67 år, det vill säga år 2024. Samtidigt så presenterades idag ett förstärkt jobbskatteavdrag för dig som har fyllt 65 år. Sammantaget blir effekten en skattehöjning för dig som är född 1957 i jämförelse med om du varit född 1956.

Hur har det gått med löftet om att sänka SINK skatten?
Det finns inget nämnt om det i budgeten tyvärr.

Finns det någon satsning på tågunderhåll i budgeten?
Ja men eftersom det finns stora behov i närtid inom vägunderhållet omprioriterar regeringen en mindre del av järnvägsunderhållet, 750 miljoner, till vägunderhåll.

Hur ser det ut med kulturen? Vilka förändringar ser vi där?
Det som direkt berör plånboken är att man har beslutat att ta bort den fria entrén för vuxna till statliga museer.

Kan den här budgeten verkligen stoppa upp inflationen?
Budgeten presenteras som neutral. Den kommer inte stoppa inflationen men det kommer inte heller ge människor extra pengar att röra sig med.

Dom som har försörjningsstöd av kommunen, hur blir det för dom?
Riksnormen bestäms varje år av regeringen. Den ligger till grund för nivån på det ekonomiska biståndet. Beloppen för de olika posterna som ingår i riksnormen grundar sig på pris- och konsumtionsundersökningar som utförs av Konsumentverket. Riksnormen för 2023 ökades med 8,6%. Du kan se alla belopp hos Socialstyrelsen

Skulle inte skatten sänkas?
Sänkt skatt på arbete och för pensionärer var ett av vallöftena. Svantesson menar på att det är en fråga de får återkomma till under mandatperioden. Skatten sänks dock för de som fortsätter att arbeta efter 65.

Skattesänkningen på ISK uteblev ju, hur hög kommer skatten att bli framgent?
Idag ligger statslåneräntan på 2,16% vilket innebär att om den förblir densamma till den 30 nov så skulle skatten hamna på 0,948% på hela kapitalet. Det är en ökning från dagens 0,375%.

Hur påverkas jag, förutom alla höjda utgifter som el, hyra och livsmedel, som fattigpensionär?
Tyvärr finns inga goda nyheter för dig i just budgeten. Däremot kommer garantipensionärer kompenseras genom att deras ersättningar räknas upp i takt med inflationen.

Varför tog man inte bort amorteringskravet? Åtminstone för oss som lever på ruinens brant och har bolån som skaver i plånboken?
Det går fortfarande att få amorteringsfrihet efter en individuell prövning av din ekonomi hos banken. Regeringen undviker att ge en allmän amorteringsfrihet eftersom det skulle öka mängden pengar i samhället och kunna spä på inflationen.

Vad är argumenten FÖR och EMOT att slopa/dra ner skatten på ISK-konton?
Argumenten för sänka skatten på sparande är det uppmuntrar till långsiktigt sparande. Dessutom kommer skatten nästa år mer än dubblas eftersom den baseras på statslåneräntan som är mycket högre i år än förra året. Det som talar emot är att de gynnar de som har kapital och att en sänkt skatt skulle kunna motverka en restriktiv finanspolitik i ett läge där vi har hög inflation. Ett annat argument är så klart att de minskar intäkterna till staten.

Vad hände med amorteringskravet?
Regeringen tar i beaktande Finansinspektionens rapport där de avrådde från att ge en allmän amorteringsfrihet så som gjordes under pandemin. Rapporten visade att det inte skulle gynna rätt målgrupper utan främst de som har stora lån, vilka oftast har tillräckligt bra ekonomi. Det skulle kunna spä på inflationen mer och tvinga Riksbanken att höja räntorna ytterligare. Däremot går det fortfarande att få en individuell prövning av banken.

De som inte kör bil eller går på A-kassa - vad får vi ut av budgeten? Högre skatter t.o.m?
Några av förslagen är att förstärka jobbskatteavdraget för pensionärer, behålla A-kassan på samma nivå som under pandemin, införa fritidskort för barn och förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer inom bostadsbidraget. Annars är höstbudgeten ganska stram med få reformer och tillskott i plånboken.