Nytt år - dags att ta tag i ekonomin!

Bakom oss har vi ett år som kommer gå till historien som ett mörkt år. Även om man inte drabbades direkt av pandemins hälsomässiga effekter så kan man ha påverkats av de ekonomiska effekter som också kommit av att ekonomin har saktat ner. Många har blivit varslade eller till och med av med jobbet.

Privatekonomi

Bakom oss har vi ett år som kommer gå till historien som ett mörkt år. Även om man inte drabbades direkt av pandemins hälsomässiga effekter så kan man ha påverkats av de ekonomiska effekter som också kommit av att ekonomin har saktat ner. Många har blivit varslade eller till och med av med jobbet.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg på Lendos blogg om att det är viktigt att se till att man har en buffert för eventualiteten att något oväntat skulle hända (läs här). Om du tidigare inte gjort det så tycker jag att du ska se det nya årets intågande som en bra startsignal för att ta tag i din ekonomi, inte minst för att det ännu inte verkar som vi är ute ur denna kris.

En bra startpunkt är helt klart bolånet, en stor utgift och genom att lägga lite tid nu på att säkerställa att du har en schysst ränta, kan detta hjälpa dig att börja spara till en buffert eller bara få dig att känna att du är “on top of” din ekonomi inför 2021, vilket i sig har ett värde.

Hur mycket kan du spara på att flytta ditt bolån? Räkna ut >>

Ofta när jag pratar med familj och vänner så känner de sig ganska starka i tron att “jag har en bra förhandlad ränta” men när jag frågar mer konkret exakt vad de har i ränta så är det väldigt få som faktiskt kan svara på det. Man minns att man förhandlade för en tid sen och att man kände sig nöjd när man lämnade mötet, men sedan har man släppt tanken på det. Det här beteendet är en anledningen till att bankerna gör miljardvinster. För även om du hade en bra ränta vid den här tiden förra året, så finns det risk att den rabatten har försvunnit nu...ja det är snarast troligt att den faktiskt har gjort det.

Så för dig som har kvar ditt bolån hos en traditionell bank, så får du nu två konkreta åtgärder för att ta tag i din ekonomi: (1) boka in det årliga mötet hos din “personliga” bankperson och kavla upp ärmarna för en ny förhandling, eller (2) flytta ditt lån till en långivare med en transparent ränta utan dolda rabatter eller förhandlingar.

Väljer du alternativ ett är det alltid viktigt att förstå att du kommer behöva ta detta mötet med jämna mellanrum för att behålla din ränterabatt, och du kan lita på att din bankperson inte kommer påminna dig. Det kan finnas rationella argument att behålla din bank och om så är fallet så skulle jag vilja skicka med dig två förhandlingstips:

  1. Utgå från snitträntan i förhandlingen - I diskussionen med banken skall utgångspunkten INTE vara bankens listränta. Utgångspunkten skall vara bankens snittränta, alltså vad en snittkund i banken fick i ränta föregående månad. Denna hittar du på bankens hemsida. Utgå från denna och ställ frågan “Hur skiljer jag mig från bankens snittkund?”
  2. Se vad andra i ditt område har för ränta - Hypoteket har tillsammans med Aftonbladet lanserat Räntekartan som du hittar här. Här kan du skriva in din nuvarande ränta och se hur den förhåller sig till andra bolånekunders räntor i ditt område och till bolåneräntor i hela Sverige. Använd detta som underlag i din förhandling med banken.

Väljer du dock alternativ två, att flytta ditt bolån till bättre villkor, kan du vara säker på att du har en schysst ränta, och att du aldrig mer behöver förhandla med bolånegivaren. Valet är ditt och jag tycker du ska fatta beslut nu, om att aldrig mer behöva fundera över om din ränta är tillräckligt bra och för att för alltid slippa förhandla om räntan.

Börja med att räkna ut hur mycket du skulle kunna spara på ditt bolån - varje år!

Vi på Hypoteket finns alltid här för att välkomna dig och svara på frågor.