Hur påverkar inflationen min ränta, lån och lön?

Under december månad 2021 steg inflationen med 4,1 procent. En stigande inflation betyder att vi tappar köpkraft. Vi får helt enkelt betala mer för det vi vill köpa. Samtidigt betyder det att våra lån värdas lägre. Något som kan kännas positivt för den som har stora bolån.

Nytt bolån

Under december månad 2021 steg inflationen med 4,1 procent. En stigande inflation betyder att vi tappar köpkraft. Vi får helt enkelt betala mer för det vi vill köpa. Samtidigt betyder det att våra lån värderas lägre. Något som kan kännas positivt för den som har stora bolån.

Idag räcker tex 200 000 kronor knappt till handpenningen på en bostad men 1975 kunde du köpa ett helt hus. 200 000 kronor 1975 motsvarar i dagens penningvärde nästan 1 150 000 kronor. På samma sätt kommer de bolån du tar idag kännas mindre tiotals år framåt eftersom allt annat runt om oss kommer kosta mer, inkomsterna kommer stiga och lånet kommer därför kännas mindre. Detta beror på inflationen.

Men det finns en risk med att inflationen stiger snabbt, räntorna brukar nämligen stiga tätt efter. Det ger ju en motsatt effekt för hushåll med stora bostadslån. Har du rörlig ränta och är orolig för att inflationen och därefter räntan kan komma att stiga kan du fundera på om du ska binda dina lån nu medan även de bundna räntorna är låga. Lånen kommer fortfarande kännas mindre över tid men räntekostnaderna kan du få koll på. Har du pengar på ett sparkonto skulle det äntligen kunna ge dig en liten ersättning på dina besparingar. Oftast är räntan dock lägre än inflationen så du bör tänka dig för innan du inte lägger allt ditt sparande på ett bankkonto.

När inflationen stiger brukar även lönerna på sikt följa efter. Tyvärr är det inte alla som kompenseras motsvarande inflationen och det kan vara bra att komma ihåg inför kommande löneförhandling. Om inflationen är 3 % och ditt lönepåslag är 2% så tappar du i realiteten 1% i köpkraft. Du blir helt enkelt lite fattigare även om du får in mer pengar på lönekontot.

Räkna ut din besparing om du skulle flytta ditt bolån till Hypoteket >>

Om Riksbankens prognos visar snabbt stigande inflation som går över målet på 2% kan konsekvensen bli att de väljer att höja räntorna. Det kan påverka både företag, bostadsmarknad och börsen negativt. De senaste månadernas höga inflation behöver inte betyda att den kommer att bestå. Det finns nämligen övergående orsaker till prishöjningarna. Dyr el och bensin, flaskhalsar i produktion och transportsektorn är några anledningar som kan vara övergående. Riksbanken räknar därför med att inflationen kommer sjunka och att räntan kommer hållas runt noll fram till 2024. Hur det blir och om Riksbanken måste justera sin prognos återstår att se, men för dig med lån är alltså inflationen inte bara av ondo.