Här fick bolånetagare lägst ränta i mars

Boräntorna fortsätter att stiga på bred front. Marknadsräntorna på framför allt de längre löptiderna har skjutit i höjden vilket har fått bolånegivare att justera sina räntor eftersom upplåningskostnaderna stiger. Det är stor skillnad i boränta mellan olika långivare och att det finns en hel del pengar att spara.

Boräntor

Boräntorna fortsätter att stiga på bred front. Marknadsräntorna på framför allt de längre löptiderna har skjutit i höjden vilket har fått bolånegivare att justera sina räntor eftersom upplåningskostnaderna stiger. Det är stor skillnad i boränta mellan olika långivare och det finns en hel del pengar att spara på att flytta sitt bolån.

Har du en bra ränta? Så mycket kan du spara hos Hypoteket >>

När boräntorna stiger gäller det att vara lite extra uppmärksam. Under perioder med ökande marknadsräntor brukar många banker ha lite bättre räntemarginal, alltså skillnaden mellan vad de betalar för att låna upp pengar och vad de tjänar på sina kunders ränteinbetalningar.

En bolånegivare som har valt en annan väg är utmanaren Hypoteket som istället lånar ut pengar till självkostnadspris med ett påslag för att kunna driva verksamheten framåt.

– Det ska vara enkelt att jämföra räntan mellan olika bolån vilket det inte är idag eftersom bolånekunder lockas med tillfälliga rabatter som sedan försvinner efter en tid. Det är därför de genomsnittliga räntorna hos bankerna är så mycket högre än de räntor vi ser i bankernas marknadsföring, säger Dag Wardaeus, medgrundare på Hypoteket.

Skillnaden mellan högsta och lägsta genomsnittliga räntan på 3 månaders räntebindningstid under mars månad var 0,57% vilket motsvarar en möjlig besparing på 11 400 kr per år för ett bolån på 2 miljoner kronor.

– Vår kunder får alltid den ränta vi presenterar på vår hemsida eftersom vi inte har några rabatter och därför slipper våra kunder också förhandla varje år vilket uppskattas, säger Dag Wardaeus.

Vilken ränta kan du få? Ansök utan att binda dig >>

Under första kvartalet 2022 växte Hypoteket med 20% och lånade ut över 3 miljarder kr till svenska hushåll. Samtidigt har kundnöjdheten ökat till 4,8 av 5 enligt den oberoende omdömestjänsten Trustpilot.

– Vi jobbar övertid med att ta hand om alla nya kunder men tyvärr har vi fortfarande en kö av ansökningar. Vi är mycket tacksamma för kundernas tålamod och det är kul att våra kunder samtidigt är mer nöjda än någonsin, säger Dag Wardaeus.