Bolånegivarna med högsta och lägsta snitträntorna i år

– Det känns självklart kul att vi kunnat erbjuda våra kunder marknadens lägsta snittränta hittills i år men framförallt är det kul att vi i undersökningar kan se att vi också har marknadens nöjdaste bolånekunder, säger Dag Wardaeus, medgrundare på Hypoteket

Flytta bolån

Räntehöjningarna har duggat tätt under våren och prognoserna tyder på att det kan fortsätta. Stigande boräntor slår hårt mot hushållens plånböcker som redan påverkats negativt av högre energi- och drivmedelspriser. Ny statistik om bolånegivarnas snitträntor visar var hushållet har fått högst respektive lägst boränta hittills i år. Hypotekets kunder har fått den lägsta boräntan och Nordeas kunder har fått den högsta och skillnaden är hela 0,57 procentenheter.

Vilken ränta kan du få? Räkna ut direkt >>

Observera att diagrammet börjar på 1% för att belysa skillnaden mellan aktörer.

Snitträntorna skiftar ofta från månad till månad, ofta på grund av volatilitet på räntemarknaden men många aktörer passar då också på att öka sina marginaler. En tydlig nivåskillnad syns mellan utmanarna och de mer traditionella aktörerna trots att de i grund och botten erbjuder samma produkt - bolån med tre månaders bindningstid. Skillnaden i pris är stor, hela 0,57 procentenheter mellan högsta och lägsta räntan. För ett bolån på 3 miljoner kronor och 60 procents belåningsgrad blir skillnaden i räntekostnad drygt 17 000 kr per år eller strax över 1 400 kr per månad före skattereduktion.

Kan du också spara pengar på att flytta ditt bolån? Räkna ut din besparing >>

– Det känns självklart kul att vi kunnat erbjuda våra kunder marknadens lägsta snittränta hittills i år men framförallt är det kul att vi i undersökningar kan se att vi också har marknadens nöjdaste bolånekunder, säger Dag Wardaeus, medgrundare på Hypoteket.