När vi blickar tillbaka på 2020 skakar de flesta av oss på huvudet – året blev inte som vi tänkt oss när vi skålade i champagne vid midnatt den 31 december. Redan då hade vi börjat få signaler om ett virus som hotade att sprida sig över världen, men vi hade aldrig kunnat föreställa oss effekterna på samhället och den tidigare upplevda tryggheten som nu är som bortblåst.

Många påverkades direkt och orättvist hårt genom att nära och kära togs ifrån oss, och ännu fler indirekt när vi ruckades ur våra trygga rutiner hemma i Sverige. Vi fortsätter att påverkas dagligen och lever i ovisshet om när detta elände ska ta slut. Näringsidkare tvingas löpande ställa om sina verksamheter efter nya riktlinjer och bästa förmåga med permitteringar, varsel och uppsägningar som följd. Många av oss är fortfarande isolerade privat och i sitt yrkesliv. Trots att vi gjort mycket håller viruset oss fortfarande i sitt grepp.

En buffert är bra men inte alltid tillräcklig
Vi har under året lärt oss att trygghet inte är något vi kan ta för givet eftersom framtiden sällan blir som vi tänkt oss. På bara några veckor tvingades samhället ställa om vilket fått stora konsekvenser. Även om man tillsvidare har fått behålla sitt jobb så bör vi alla fundera över hur man skulle klara av en längre period utan inkomst.

“Under Corona-pandemin har vi fått många frågor från kunder som oroar sig för just detta, vad händer med vårt bolån om en eller båda i hushållet blir av med sin anställning.“

Jag brukar alltid rekommendera ett buffertsparande oavsett individuella förutsättningar, vilket jag tidigare skrivit om på Lendo-bloggen. Men det finns fler åtgärder att vidta för att öka tryggheten i det största ekonomiska engagemanget vi har – bolånet. Att tvingas lämna sin bostad under ofta olyckliga omständigheter skapar onödig stress och otrygghet och även om man har en buffert för oförutsedda utgifter så räcker den ändå inte alltid hela vägen. Under Corona-pandemin har vi fått många frågor från kunder som oroar sig för just detta, vad händer med vårt bolån om en eller båda i hushållet blir av med sin anställning.

Mot denna bakgrund har vi arbetat intensivt under en period med att kunna erbjuda just denna trygghet och kan nu presentera två olika låneskydd till våra kunder, Betalskydd och Livskydd. Dessa låneskydd kan liknas vid försäkringar som skyddar dig om det oväntade skulle inträffa. Låneskydden tecknas tillsammans eller separat till en låg kostnad utan bindningstid och börjar gälla omgående.

Hur funkar Betalskydd?
Ett betalskydd är en försäkring som träder i kraft om du skulle bli arbetslös eller långtidssjukskriven. Då täcker försäkringen dina månadskostnader (inklusive amortering) för bolånet hos Hypoteket i upp till tolv månader. Detta kan ge dig just den tiden och bufferten du behöver för att hitta ett nytt jobb eller att tillfriskna och återgå till arbetet. Premien, månadskostnaden för försäkringen, är 4% extra på varje månadsfaktura. Om du exempelvis har en månadsfaktura på 2 000 kr så kommer du betala 80 kr extra varje månad.

Hur fungerar Livskydd?
Vi har även lanserat ett Livskydd som ger trygghet till efterlevande att kunna bo kvar i bostaden om det värsta skulle inträffa. Denna försäkring betalar tillbaka bolånet i sin helhet till Hypoteket om försäkringstagaren avlider. Om det otänkbara inträffar är boendesituationen det sista familjen ska behöva oroa sig över. Att prata om döden är aldrig enkelt. Med ett livskydd hanteras det smidigt och enkelt en gång för alla och man slipper sedan tänka mer på det. Premien för Livskyddet varierar med ålder och hälsa och beräknas på bolånets storlek. Exempelvis blir premien för en 40-åring med ett bolån på 1 000 000 kr, 88 kr i månaden.

Räkna ut kostnaden för betalskydd och livskydd >> 

Ambitionen med detta inlägget var att berätta om Hypotekets nya låneskydd och samtidigt påminna oss om hur skör vår vardag är. Som bekant så uppskattar man sällan något, exempelvis trygghet, förrän det inte finns där längre. Fördelar med ett låneskydd är alltså inte bara NÄR det oväntade inträffar, det kan också skapa lugn och trygghet INNAN. Vetskapen att familjen är trygg i bostaden oavsett vad som händer gör att du kan tänka på annat.

Tveka inte att höra av dig till våra bolånespecialister om du vill höra mer om våra låneskydd, hur de fungerar i detalj och vad premien skulle bli för just ditt bolån.

Dag Wardaeus, medgrundare på Hypoteket