Planera i tid för hur du vill bo som äldre

En undersökning för ett par år sedan konstaterade att 32 procent i åldern 65 till 69 år aldrig ägnat sin framtida bostadssituation en tanke. Det kan absolut finnas goda skäl att inte fundera på det. Till exempel att man redan bor på ett plan, i en lågt belånad bostad som man har möjlighet och råd att bo kvar i på ålderns höst. Det kan också finnas andra skäl till att 3 av 10 personer duckar tanken på hur de vill bo som äldre.

Boendeekonomi

Om åldrandet som kom av sig 

Andra aspekter kan sannolikt också grumla vår planering för att bli äldre. Rynkor kan döljas bakom injektioner och operationer, utseenden kan förändras, förädlas och föryngras. När vi har hjälpmedel för att hindra det utseendemässiga åldrandet kan det kanske smitta av sig på planeringen framåt, tror jag. Den där 60 plussaren som ser ut som 35 kan inte riktigt acceptera ålderdomen som smyger sig på. Det kommer dock att hända oss alla, nämligen det att vi åldras, får svårare att minnas datum, får stelare leder och lite svårare att hitta alla ord. Alldeles oavsett skönhetsingrepp eller inte upplever jag att det verkar vara tabubelagt att tidigt i livet planera för att man faktiskt ska bli äldre. 

Om att flytta i tid 

Det här kan bli ett ganska personligt blogginlägg. Jag har, som många andra personer, hjälpt en förälder att flytta till ett mer anpassat boende. Så mycket som ska sorteras, man ska minnas och förvånas över vilka saker som man blir mer berörd av än andra. Passet som inte använts på åratal och den slitna resväskan som påminner mig om en så reslysten person berörde mig på djupet, för att resor och upplevelser världen över nu helt fallit i glömska.  Uppläggningsfat och fina glas blir tidskapslar som för mig  tillbaka till ett rikt socialt liv. Gästerna från förr har nu fallit bort i glömska eller försvunnit från jordelivet. Livet krymper,  både sett till ytan i bostad och kanske främst i både tankeverksamhet och fysiskt förflyttning. Men det blir bra! Vi har tagit tuffa beslut och vi har skaffat en framtidsfullmakt.

Ensamheten 

Ensamheten är ett stort problem bland äldre. Någon är så pigg och alert att hen blir ensam för att alla andra försvinner in i demens och sjukdom eller dör.  Någon annan får allt svårare att hålla isär nutid och dåtid och försvinner in i sin egen värld av minnen. Vardagen blir svårare och samtalen dör ut.  Att bo tillsammans med andra kan lindra en del av ensamheten. Många, inklusive min egen släkting, får ett nytt liv i samband med flytt till ett anpassat boende. Nu har hen omvårdnad och sällskap dygnet runt och lite önskar jag att vi haft modet att föreslå och genomföra flytten tidigare. När minnet och vakenheten var på en annan nivå. Men det blev bra!

Flytta i tid. Planera i ännu mer god tid och acceptera att du blir äldre. Det kan skava lite, men försök tänka dig ditt liv som äldre.  Har du en partner kan det vara bra att prata ihop er om hur ni ser er tillvaro som pensionärer. Att agera i tid och ha en gemensam plan kan förändra era förutsättningar att leva det liv ni vill. Att gömma sig bakom “det händer inte mig” (att bli äldre) är ofta det sämsta alternativet. 

Claudia Wörmann